Zelenskyi erottaa Ukrainan puolustusministerin tehtävästään – tästä on kyse

Ukrainan presidentti Zelenskyi erottaa puolustusministerin 2:25
Seitsemän uutiset: Ukrainan presidentti Zelenskyi erottaa puolustusministerin.

Tehtävän jättävällä Oleksi Reznikovilla ei ole juurikaan sotilaallista kokemusta, mutta 57-vuotiaasta asianajajasta on silti muodostunut yksi sodan tunnetuimmista hahmoista.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on kertonut erottavansa puolustusministeri Oleksi Reznikovin tehtävästään. Uudeksi puolustusministeriksi hän esittää ukrainalaispoliitikko Rustem Umerovia. Zelenskyi kertoi asiasta sunnuntaina muun muassa Telegram-tilillään.

– Uskon, että ministeriö tarvitsee uusia toimintatapoja, Zelenskyi perusteli päätöstään.

Ministerinvaihdos vaatii vielä maan parlamentin hyväksynnän. Zelenskyi kertoo odottavansa, että parlamentti tukee hänen esitystään Umerovin nimityksestä.

Reznikov nimitettiin tehtäväänsä vain kolme kuukautta ennen kuin Venäjä aloitti laajan hyökkäyksensä Ukrainaan viime vuoden helmikuussa.

Reznikovilla ei ole juurikaan sotilaallista kokemusta, mutta 57-vuotiaasta asianajajasta on ehtinyt kuitenkin tulla yksi sodan tunnetuimmista hahmoista.

Sodan alkukuukausina Reznikov auttoi tehtävässään hillitsemään Venäjän etenemistä, minkä jälkeen hän vietti suuren osan ajastaan saadakseen tukea Ukrainan liittolaisilta.

Ajan myötä hänen onnistui suostutella liittolaiset toimittamaan Ukrainalle yhä enemmän länsimaissa valmistettuja aseita, mukaan lukien yhdysvaltalaisia Patriot-ilmapuolustusjärjestelmiä sekä uudenaikaisia taistelupanssarivaunuja.

Viimeksi hän johti pyrkimyksiä saada yhdysvaltalaisvalmisteisia hävittäjiä. Viime kuussa Yhdysvallat viimein antoi Tanskalle ja Hollannille luvan toimittaa F-16-hävittäjiään Ukrainaan.

Reznikov selviytyi aiemmasta skandaalista

Ukrainan asevoimien varustaminen ei ole kuitenkaan sujunut ongelmitta, vaan Reznikovin luotsaama puolustusministeriö on ollut sotilastarvikkeisiin liittyvien korruptiosyytösten kohteena.

Mediatietojen mukaan Ukrainan puolustusministeriö oli allekirjoittanut viime vuoden lopulla sopimuksen turkkilaisen yrityksen kanssa taisteluasujen toimittamisesta. Sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen hinta oli kuitenkin kolminkertaistunut.

Reznikov on kiistänyt syytökset valheellisina ja vakuuttanut, että laskutetut hinnat ovat vastanneet ilmoitettuja.

Aiemman asevoimien tarvikkeisiin liittyneen korruptioskandaalin seurauksena korkea-arvoisia ukrainalaisvirkamiehiä erotettiin virasta tammikuussa. Lähtöpassit sai muun muassa varapuolustusministeri Vjatsheslav Shapovalov, mutta Reznikov itse sai vielä tuolloin jatkaa tehtävässään.

– Tänä vuonna kestämääni stressiä on vaikea mitata tarkasti. En häpeä mitään, Reznikov sanoi tuolloin ja painotti omatuntonsa olevan täysin puhdas.

Julkistettuaan hankintamenettelyjen sisäisen tarkastuksen hän myönsi, että ministeriön oma korruptionvastainen osasto oli epäonnistunut työssään.

Elokuun alussa presidentti Zelenskyi puolestaan erotti kaikki asevoimien värväyksestä vastaavat alueelliset virkamiehet. Ratkaisulla oli määrä kitkeä korruptiota, johon oli liittynyt muun muassa tapauksia, joissa joidenkin varusmiesten oli annettu paeta sotilaspalveluksesta.

Asevoimien puolustuskyvyn vahvistaja

Ukrainan länsiosassa sijaitsevassa Lvivin kaupungissa syntynyt Reznikov lähti koulun jälkeen asevoimien riveihin ja suoritti neuvostoaikana asepalveluksensa laskuvarjomiehenä. Tämän jälkeen hän jatkoi yliopistoon.

Vuonna 2004 Reznikov edusti asianajajana tulevaa presidenttiä Viktor Jushtshenkoa, kun tämä pyrki kumoamaan vilpilliset vaalit. Jushtshenkon tiimi sai aikaan uuden äänestyksen, jonka hän voitti.

Sittemmin Reznikovista tuli Ukrainan pääkaupungin Kiovan apulaispormestari. Roolissaan hän isännöi Euroviisut vuonna 2017 ja jalkapallon Mestarien liigan finaalin vuonna 2018.

Vuodesta 2019 lähtien Reznikov oli Ukrainan valtuuskunnan jäsen kolmenvälisessä kontaktiryhmässä, joka neuvotteli Venäjän ja Etyjin tarkkailijoiden kanssa pyrkien löytämään diplomaattisen ratkaisun taistelujen lopettamiseksi Venäjän tukemien separatistien kanssa Itä-Ukrainassa.

Vuonna 2020 hän liittyi presidentti Zelenskyin joukkoihin ja hänet nimitettiin varapääministeriksi, joka vastaa väliaikaisesti miehitettyjen alueiden uudelleen integroinnista.

Puolustusministerin tehtävään hänet nimitettiin vuonna 2021, ja maan parlamentti hyväksyi nimityksen marraskuun 4. päivänä.

Kun Zelenskyi esitteli Reznikovin parlamentille, hän sanoi, että uuden puolustusministerin päätehtävä olisi asevoimien puolustuskyvyn vahvistaminen.

Lue myös:

    Uusimmat