Ukrainassa asuvaa pohattaa epäillään korruptiosta – auttoi Zelenskyiä nousemaan presidentiksi

Valkoinen talo: Ukraina edennyt "huomattavasti" etelässä 6:37
Tuoreimpia tapahtumia Ukrainasta – videon lopusta voit katsoa SBU:n epäilysilmoituksen luovuttamisen Kolomoiskylle

Ukrainassa yhtä maan rikkainta miestä, oligarkki Ihor Kolomoiskya epäillään korruptiosta. 

Maan turvallisuuspalvelu SBU ilmoitti tänään nimenneensä hänet epäillyksi ja toimittaneensa hänelle ilmoituksen epäillystä. SBU jakoi ilmoituksen toimituksesta kuvia, voit katsoa ne pääkuvan videolta.  

SBU:n epäilyt liittyvät vuosina 2013–2020 rahojen siirtämiseen ulkomaille. Tutkittavia rikosnimikkeitä ovat ainakin petos ja rahanpesu. Ukrainska Pravdan mukaan syyttäjät vaativat Kolomoiskyn pidättämistä.  

Ukrainassa syntyneellä, Forbesin mukaan miljardiomaisuuden kahmineella Kolomoiskylla on myös Israelin ja Kyproksen kansallisuudet. 

Hän on ollut perustamassa PrivatBankia, joka on Ukrainan suurin rahoituslaitos. Ukrainan valtio otti pankin haltuunsa vuonna 2016, kun kävi ilmi, että siltä oli hävinnyt viiden miljardin Yhdysvaltain dollarin edestä omaisuutta.

Zelenskyin entinen tukija

Tilanne on sikäli mielenkiintoinen, että Kolomoiskyn on laajalti tulkittu tukeneen presidentti Volodymyr Zelenskyiä vuoden 2019 presidenttikampanjassaan. 

Kolomoisky omisti mediaimperiumin, joka usein mainosti politiikan tulokasta, yhdysvaltalaislehti Politico kirjoittaa

Imperiumin tv-kanavalla esitettiin myös Kansanpalvelija-televisiosarjaa, jossa presidenttiä näytellyt Zelenskyi oli sarjan pääosassa. Uutistoimisto Reutersin mukaan Zelenskyi on kiistänyt henkilökohtaisen Kolomoisky-yhteyden. 

Vuonna 2021 amerikkalainen ajatushautomo Atlantic Council vaati Ukrainan hallintoa vastustamaan joidenkin oligarkkien ponnisteluja, jotka tekisivät heistä immuuneja luvatuille korruptiouudistuksille. Samalla ajatushautomo viittasi juuri Kolomoiskyyn. 

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Kolomoisky on viranomaistoimien kohteena. Helmikuussa hänen asunnossaan suoritettiin kotietsintä, elokuussa 2022 hän oli korruptiontorjuntaviranomaisen kuulustelussa. 

Ukrainska Pravdan mukaan häneltä olisi myös poistettu Ukrainan kansalaisuus. 

Toimet koventuneet

Ukraina on koventanut korruptionvastaisia toimiaan sodan aikana. Ainakin kymmeniä virkamiehiä on eronnut tai erotettu. Politicon mukaan Zelenskyi on yrittänyt rinnastaa sodanaikaista korruptiota maanpetokseen. 

Elokuussa kerrottiin, että kaikkien värväystoimistojen johtajat on erotettu. 

Ukrainan korruptiotoimien taustalla lienee ainakin osittain pyrkimys Euroopan unionin jäseneksi. Korruption kitkeminen on ollut yksi EU:n päävaatimuksista Ukrainalle. 

Lue myös:

    Uusimmat