Yhdysvaltalainen kongressiedustaja valehteli koulutuksestaan, uskonnostaan ja urastaan – tutkinta aloitettu

Yhdysvalloissa on käynnistetty kaksi tutkintaa republikaanien vastavalitusta kongressiedustajasta, joka valehteli taustastaan vaalikampanjassa, kertoo New York Times.

34-vuotias republikaanipoliitikko George Santos myönsi valehdelleensa sen jälkeen, kun sanomalehti paljasti asian kuun puolivälissä.

– Olen häpeissäni ja pahoillani, että olen kaunistellut ansioluetteloani, Santos totesi radiohaastattelussa.

Santos valehteli muun muassa valmistuneensa yliopistosta sekä työskennelleensä kahdelle tunnetulle suuryhtiölle. Hän valehteli myös siitä, että hänellä olisi 13 kiinteistön perheomistuksessa oleva kiinteistösalkku.

Tiistaisessa Fox Newsin haastattelussa Santos väitti vain "koristelleensa" ansioluetteloaan. Hän sanoi pahoittelevansa ja häpeävänsä asiaa.

Valehteli juutalaisuudestaan

Santos väitti myös uutiskanava CNN:n mukaan, että hänen äitinsä puoleiset isovanhempansa olivat holokaustista selvinneitä juutalaisia Ukrainasta. 

Santosin epäillään myös syyllistyneen rikoksiin ulkomailla. The New York Timesilla on hallussaan oikeusasiakirjoja, jotka todistavat Santosin syyllistyneen Brasiliassa petoksiin.

Kongressiedustaja kuitenkin kiistää syyllisyytensä rikoksiin.

Käynnistetyissä tutkinnoissa selvitetään, onko Santos syyllistynyt rikoksiin esittäessään valheita vaalikampanjansa aikana. Lisäksi tutkinnoissa selvitetään hänen raha-asioitaan.

Mysteeri vaalirahoituksesta

Santosin toimia tutkitaan kahdessa erillisessä tutkinnassa Nassaun piirikunnassa New Yorkin osavaltiossa sekä liittovaltion tutkinnassa, jota johtaa syyttäjänvirasto Brooklynissä.

New York Times kertoo, että Santos oli jättänyt kertomatta oleellisia taloudellisia tietoja yritystoiminnastaan. Mysteeriksi on muodostunut se, miten republikaani on kyennyt rahoittamaan kampanjaansa 700  000 dollarilla. Santosin itsensä mukaan rahat ovat peräisin hänen yritykseltään, mutta hän ei ole antanut se toiminnasta juurikaan lisätietoja.

Santos tai hänen edustajansa eivät ole vastanneet sanomalehden kommenttipyyntöihin.

Republikaanit eivät ole toistaiseksi kommentoineet asiaa. Republikaanit saivat aiemmin tänä vuonna välivaaleissa vaalivoiton edustajainhuoneessa täpärällä erolla demokraatteihin.

Lue myös:

    Uusimmat