Kuivuus viemässä Lounais-Suomen sadon

Vaikka Lounais-Suomen savipelloilla sataisi vielä runsaasti, sade ei enää pelasta kasvustoa satovahingolta. Koska alkukesä oli ennätyksellisen kuiva, pellot näyttävät harmaan läikikkäiltä ja kasvit lyhyiltä.

Maatalouden tutkimuskeskuksen Lounais-Suomen tutkimusaseman johtaja Yrjö Salo kertoo, että toukokuun sademäärä oli koeasemalla 6 milliä ja kesäkuun 30 milliä. Kesäkuussa saatiin yksi 16 millin sade. Se oli tarpeen ja auttoi sen verran, etteivät kasvustot kuivuneet pystyyn.

- Pintamaassa kokonaiskosteus on 15 prosenttia ja syvemmällä 17 prosenttia. Tekee tiukkaa, että kasvit saavat vettä. Näin pahaa alkukesän kuivuutta ei ole ollut pitkään aikaan.

- Kasvit alkavat olla jo tähkällä, ja ne kukkivat. Sade ei enää korjaa sadon menetystä, mutta se estää niiden kuivumisen lopullisesti, Salo selvittää.

Kirvat kiusaavat heikkoa kasvustoa. Kirvat pesivät tuomissa. Niiden talvimunia ei ole havaittu paljon, mutta elukat lisääntyivät alkukesän kuivassa lämmössä räjähdysmäisesti. Nyt ne imevät kasvien vähäistä nestettä.

Satonäkymissä suuria alueellisia eroja

Viljakasvien satonäkymissä on suuria eroja jopa maakuntien sisällä. Savi- ja hiesumailla kuivuus haittasi enemmän, mutta hikevillä mailla eri puolilla maata satotoiveet ovat paikoin hyvät, sanoo kehityspäällikkö Kaarlo Kinnunen Maaseutukeskusten liitosta. Satonäkymien erot selittyvät myös kesän sateilla, jotka ovat olleet lähinnä paikallisia ukkoskuuroja. Esimerkiksi Lahden seudulla Päijät-Hämeessä Salpausselän pohjoispuolella kasvustot ovat hyviä, kun taas etelämpänä kevään kuivuus haittasi orastumista ja viljelmät jäivät monin paikoin harvoiksi.

-Lahden seudun satotoiveet ovat kokonaisuutena melko hyvät. Tosin esimerkiksi ohran kasvustot näyttävät erinomaisilta, mutta kevään kuiva jakso saattoi vähentää tähkien jyvien määrää, arvioi kasvinviljelyagronomi Jari Keränen Päijät-Hämeen maaseutukeskuksesta.

Kasvukausi on Lahden seudulla ainakin viikon verran keskimääräistä edellä. Esimerkiksi rukiin puintiin saatetaan Päijät-Hämeessä päästä jo tämän kuun puolella. Oulun korkeudella kasvukausi on maaseutukeskuksen arvion mukaan kaksi vuorokautta ja Satakunnassa viitisen vuorokautta tavanomaista pidemmällä.

Oulun seudulla ohran, kauran ja rukiin satonäkymät arvioidaan hyviksi ja Satakunnan viljakasvustojen kunto on maaseutukeskuksen arvion mukaan normaali. -Myös Itä-Suomessa kasvukauden kosteustilanne on kokonaisuutena ollut parempi kuin esimerkiksi Kymenlaaksossa ja Varsinais-Suomessa, sanoo kehityspäällikkö Kinnunen.

Kuivaheinästä on koko maassa saatu hyvälaatuista satoa. Tosin alkukesän kuivuus verotti jonkin verran määrää myös tuorerehun osalta. Oulun seudulla kuivaheinästä on korjattu noin puolet, Satakunnassa kolme neljännestä ja Lahden seudulla lähes kaikki. Tuorerehun ensimmäinen sato saatiin hyvälaatuisena talteen Etelä-Suomessa jo juhannuksen maissa ja mm. Inarissa säilörehun teko alkoi viime viikolla.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat