Voiko ikääntymistä hidastaa? Tätä tekijää ylilääkäri ei aliarvioisi: "Polttaa kynttilää molemmista päistä"

Parhaat keinot ikääntymisen hidastamiseen 9:12
Ylilääkäri listasi keinot ikääntymisen hidastamiseen Huomenta Suomen haastattelussa.

Stressillä ja vanhenemisella on yhteys; ylilääkärin mukaan jatkuva stressi "polttaa kynttilää molemmista päistä".

– Se polttaa kynttilää molemmista päistä, jollei jopa keskeltäkin sitten jollakin hehkulampulla, Hidasta vanhenemista -teoksen kirjoittanut Tyksin ylilääkäri Jan Sundell muotoilee.

Puheenaiheena on stressi – kuinkas muutenkaan. Monelle tuttu tuntemus on suunniteltu avuksi vain lyhytaikaiseksi pyrähdykseen, kuten pakoon juoksemiseen. Esimerkiksi lyhyeen, intensiiviseen työprojektiin stressi voikin "sopia". Kroonistuminen on nykyihmiselle ongelma.

– Stressi nostaa verenpainetta, adrenaliinia, noradrenaliinia, kortisolia, joka taas lisää lihomista ja aikuistyypin diabetesriskiä, Sundell kuvaa.

"Koskaan ei ole liian myöhäistä tehdä ryhtiliikettä"

Moni ylikuormittuu jatkuvasti töissä. Sundellin mukaan lohdullista on, että ongelmaa on mahdollista korjailla myös jälkikäteen.

– Minulla on aina ollut sellainen slogan, että koskaan ei ole liian myöhäistä tehdä ryhtiliikettä ja pienikin terveysteko kannattaa aina, Sundell sanoo.

Hän lähtisi vakavasti pohtimaan stressaavan elämän sisältöä. Esimerkiksi luonnossa oleilu, eläinten seura ja muiden kanssa juttelu laskevat stressitasoja.

– Onko jotakin, mitä on ihan pakko tehdä? Pystyisikö jotain hommia vähän karsimaan?

Miten suuri on geenien osuus vanhenemisen hitaudessa? Miten ikääntymistä muuten voisi hidastaa, mitkä neljä asiaa Sundell kehottaa muistamaan? Katso koko keskustelu yllä olevalta videolta!

Lue myös:

    Uusimmat