Kuinka usein alusvaatteet pitää vaihtaa uusiin? Kaksi nyrkkisääntöä

2000-luvun alun"kammotrendi"tekee nyt comebackia 0:42
Oletko valmis? 2000-luvun alun "kammotrendi" uhkaa tehdä paluun.

Alusvaatteet tulisi vaihtaa vuoden tai 50 pesun jälkeen, neuvovat brittilehti Independentin haastattelemat asiantuntijat. Liian pitkä käyttöikä kasvattaa esimerkiksi virtsatieinfektion ja hiivatulehduksen riskiä.

Vaatekaapin läpikäyminen kuuluu monella vuotuisiin askareisiin, kun vanhat ja kulahtaneet tekstiilit heitetään pois uusien tieltä.

Huolitellusta päällyskerrastosta huolimatta moni pukee uusien vetimiensä alle vanhat rispaantuneet alushousut. Alusvaatteet pysyvät katseilta piilossa, joten niiden uusiminen saattaa tuntua toissijaiselta.

Ei ole mitenkään tavatonta, että ihmiset käyttävät samoja alusvaatteita vuosia tai jopa vuosikymmeniä.

Valitettavasti pitkään käyttöikään liittyy ikäviä terveysriskejä. Tämän vuoksi alusvaatteet tulisikin vaihtaa säännöllisesti.

Vähintään kerran vuodessa

Englantilainen lääkäri Shirin Lakhani suosittelee monien muiden asiantuntijoiden tavoin, että alusvaatteet heitetään roskiin vuoden käytön jälkeen. Kierto voi hänen mukaansa olla tätäkin tiheämpi sellaisten boksereiden ja pikkuhousujen kohdalla, joita käytetään jatkuvasti urheillessa.

Alusvaatteet ovat läheisessä kosketuksissa ihoon ja intiimialueisiin pitkiä aikoja putkeen. Tämän vuoksi niihin kertyy kuollutta ihosolukkoa ja bakteereja. Osa bakteereista on haitallisia ja infektioita, kuten virtsatie- ja hiivasienitulehduksia, sekä ärsytystä aiheuttavia.

Alusvaatteiden peseminen 40 asteessa ei riitä poistamaan niistä haitallisia ulosteperäisiä bakteereja, kuten E. colia. Alusvaatteet tulisi pestä vähintään 60 asteessa, mutta sekään ei takaa kaikkien bakteereiden poistumista tekstiileistä.

50 pesun sääntö

Lontoossa työskentelevä gynekologi Narendra Pisal huomauttaa, että vuoden käyttöikä ei välttämättä päde, jos alusvaatteita on käytössä useampia. Ihminen, joka omistaa kolmet alusvaatteet, käyttää niitä useammin kuin ihminen, jolla on 20 alusvaatteet.

Pisal suosittelee kokeilemaan 50 pesun sääntöä: yhdet alusvaatteet siis kestävät hyvänä 50 pesun verran.

– Mutta tietenkin alusvaatteet pitää vaihtaa useammin, jos ne aiheuttavat hankaumia, ihoärsytystä tai ovat repeytyneet, Pisal sanoo Independentille.

Myös Marttaliitto on ohjeistanut, että alusvaatteet ja sukat kannattaa heittää pois, kun ne rispaantuvat. Rintaliiveistä puolestaan voi suosiolla luopua, kun ne eivät enää tue riittävästi tai ovat muutoin löystyneet.

Käytettyjä alusvaatteita ja sukkia ei hygieniasyistä voi viedä vaatekeräykseen, vaan ne kuuluvat energia- tai sekajätteeseen.

Oletko jo kuullut "menkkapikkareista"? Panimme kuukautisalushousut testiin: katso testaajien kommentit videolta.

Tältä ilmiöksi nousseet"menkkapikkarit"näyttävät! 2:01

Lähde: Independent

Lue myös:

    Uusimmat