Kuinka saan itsekunnioitukseni takaisin? Raati vastaa: "Toki voit jäädä odottamaan, että kumppanisi jättää sinut, mutta..."

Karsastatko ulkonäköäsi? Älä opeta lapsiasi samaan:"Aikuisille tuhannen taalan paikka" 1:47
Katso myös: Moni kantaa oppimaansa kriittistä kehopuhetta mukanaan lapsuudenkodista asti. Omille lapsille ei kuitenkaan tarvitse siirtää samaa.

Juttusarjassa lukijaraati vastaa kysymyksiin seksiin, ihmissuhteisiin ja muuhun elämään liittyen!

"Kuinka saan itsekunnioitukseni takaisin? Kumppanini ei halua minua (enää), eikä meillä ole (yhteisiä) tulevaisuudensuunnitelmia. Itsetuntoni on niin huono, etten osaa lähteä suhteesta vaan odotan, että hän jättäisi minut (taas yksi epäonnistuminen). Miten eroon kierteestä?" kysyy nimimerkki Ninnikaisa.

Näin raati vastasi

"Ota aikaa itsellesi, tee asioita yksin, tutustu itseesi ja mieti, mitä sinä elämästäsi haluat."
– Nainen, 36, parisuhteessa

"Ensimmäinen askel itsekunnioituksen saamiseksi on jättää taaksesi parisuhde, joka syö itsekunnioitustasi. Lähteminen voi olla vaikeaa, mutta täysin sen arvoista. Jos et välitä itsestäsi, ei sinusta välitä kukaan muukaan. Toisinaan on oltava itsekäs."
– Nainen, 39, sinkku

"Itsetuntoa kannattaa yrittää hakea takaisin mahdollisimman pian, esimerkiksi terapiasta apua hakemalla, tai nettiterapian kautta. Kun löydät itsesi ehjänä, voit tehdä ratkaisun suhteesta. Onko miehesi käyttäytynyt sinua kohtaan halventavasti tms?"
– Nainen, 37, avoliitossa

"Kirjoitat: kuinka saan itsekunnioitukseni takaisin. Painottaisin tuota viimeistä sanaa. Sinulla siis joskus on ollut parempi itsekunnioitus. Mikä sen vei? Mitä tapahtui? Mikä johti nykytilaan? Tuon tapahtuneen asian selvittäminen ja käsitteleminen, mahdollisesti ammattilaisenkin avulla, on avain muutokseen. Näin uskon."
– Nainen, 36, avoliitossa

"Toki voit jäädä odottamaan, että kumppanisi jättää sinut, mutta mieti, paljonko aikaa siinä voi mennä hukkaan paremman kumppanin löytymiseltä. Seurustelusuhteita enemmän suosittelen lämpimästi terapiaan menemistä. Kuulostaa aika syvälle juurtuneelta ongelmalta tuo itsetuntoasia."
– Nainen, 31, parisuhteessa

"Vaikea kysymys, johon on vaikea sanoa suoraa vastausta, koska eri ihmisillä toimivat eri asiat. Kokeile ensin vaikka kirjoittaa ylös asoita, joissa olet onnistunut. Jos miettii koko ajan, että minulla on huono itsetunto, ei se koskaan tule parantumaan. Yritä olla ajattelematta sitä, vaikka se tuntuu haastavalta. Sano joka päivä vaikka päivä yksi uusi hyvä asia itsestäsi peilin edessä; aluksi sen tuntuu "nololta", mutta siihen tottuu nopeasti."
– Nainen, 32 seurustelee

"Vaikea kysymys. Tärkeintä on ehkä muistaa se, ettei elämäsi päähenkilö voi olla kukaan muu kuin sinä itse. Totuus on se, että elämä on liian lyhyt huonoihin parisuhteisiin, jotka eivät ole johtamassa mihinkään. Kuralammikossa ei ole pakko lillua, varsinkaan, jos et itse nauti siitä.

Itsetunto on kuin yleinen kunto: se paranee vain sen aktiivisella kehittämisellä, eli jos vain makaat sohvalla, et todennäköisesti jaksaisi juosta maratonia. Itsetunto ei siis parane, ellet yritä kehittää sitä keskittymällä itseesi.

Hyväksy siis nykyinen tilanne ja samalla hyväksy itsesi. Epäonnistumisia tulee, sille ei voi mitään. Maailma ei niihin kaadu, oikeasti. Meistä kukaan ei ole täydellinen ja itsesäälissä ei kannata rypeä puolta vuosisataa, ei edes keskinkertaisen parisuhteen takia. Sen sijaan, että keskityt kumppaniisi ja nykyiseen toivottomaan tilanteeseesi, käännä fokuksesi itseesi ja ala tekemään aktiivisesti asioita itsesi hyväksi, ei muiden hyväksi."
– Nainen, 33, sinkku

Alla näet kaksi seuraavaa kysymystä. Miten vastaisit tähän?

Entä miten vastaisit tähän?

Mitä itse haluaisit kysyä? Lähetä oma kysymyksesi tässä:

Lue myös:

    Uusimmat