Voiko kuolleen parisuhteen elvyttää? Raati vastaa: "Alkuhuuman kaltaista tunnetta et tule saamaan takaisin..."

Väljähtyykö jokaisen suhteen seksielämä ajan myötä? 1:09
Väljähtyykö jokaisen suhteen seksielämä ajan myötä?

Juttusarjassa lukijaraati vastaa kysymyksiin seksiin, ihmissuhteisiin ja muuhun elämään liittyen!

"Kysymys raadille: Minulla on parisuhdekriisi. Rakkauden tunteet hävinneet, mutta olen varma suhteemme jatkosta ja siitä, että tämä on 'vain vaihe'. Eikä kaikki ole aina ruusuilla tanssimista.  Haluan kuulla kokemuksia uudelleenrakastumisesta ja siitä, että tästä voi selvitä! Voiko? Voiko kuolleen suhteen elvyttää? Palautuuko rakkaus?" kysyy nimimerkki Henkisestikasvanut.

Näin raati vastasi

"Saattaa olla rakastumisen normaali vaihe. Jossain vaiheessa, kun on oppinut toisen tuntemaan hyvin, rakastuminen muuttuu rakkaudeksi. Tämä vaihe ei ole helppo, tulee riitoja, miettii 'onko hän oikeasti tällainen?', mutta karikoiden jälkeen suhde on vahvempi."
– Nainen, 43, parisuhteessa

"Mikä saa sinut varmaksi suhteen jatkosta ilman rakkautta? Oletko valmis tyytymään järkiliittoon vain, koska mikään ei varsinaisesti ole pielessä, ja jääminen on helpompaa kuin lähtö? Teetkö oikein toista osapuolta kohtaan? Uskotko rakkauden palaavan?"
– Nainen, 40, suhteessa

"Varmaan. Itselläni se ei ole koskaan elpynyt riittävästi, aina on elpyminen  jäänyt joltain osin vajaaksi, vaikka on ollut vilpitön tahto. Toisaalta sekin voi riittää, koska en usko minkään suhteen olevan täydellinen."
– Mies, 42, suhteessa

"Pitkässä suhteessa tulee monenlaisia vaiheita. Rakkaus voi löytyä uudelleen, kun suhteelle järjestää aikaa. Pieni yhteinen loma tms. voi auttaa. Itselläni tunteiden latistuminen johti lopulta eroon. Nyt olen elämäni miehen kanssa."
– Nainen, 35, parisuhteessa

"Ensin tulisi selvittää, mistä tällainen 'vaihe' johtuu, jotta voi hoitaa tätä suhdetta taas kuntoon. Omasta kokemuksesta voin sanoa, että kyllä, suhteen saa vielä kuntoon – intohimolla! Mutta silloin suhteen ei tulisi olla ihan kuollut. Pitää olla toivoa."
– Nainen, 40, avioliitossa

"Rakkauden tunteen menetys ei kuulosta hyvältä. Me rakastamme toisiamme, vaikka välillä on huonompia hetkiä. Tällöin otamme hiertävät asiat puheeksi. Alkuhuuman kaltaista tunnetta et tule saamaan takaisin, rakastuminen ja rakastaminen ovat kaksi eri asiaa."
– Nainen, 47, avioliitossa

"Pitkässä parisuhteessa valitettavan usein käy juurikin noin. Tärkeintä on varata kahdenkeskistä aikaa, ja antaa aikaa suhteelle. Yhtä tärkeää on myös varata aikaa itselle. Todellakin, rakkaus voi palautua, mutta se vaatii työtä. Parisuhde on kahden kauppa!"
– Nainen, 36, avoliitossa

Alla näet seuraavan kysymyksen – miten vastaisit siihen?

Mitä itse haluaisit kysyä? Lähetä oma kysymyksesi tässä:

Lue myös:

    Uusimmat