KTM hylkäsi ranskalaisyhtiön uraanihakemukset

Cogema-yhtiön valtaushakemukset eivät ministeriön mukaan täyttäneet kaivoslain edellytyksiä. Hakemusten hylkääminen yllätti konsernin Suomen-toimitusjohtajan. Namura Finland saa aloittaa radon-tutkimukset Kuusamossa.

Kauppa- ja teollisuusministeriö on hylännyt ranskalaisen Areva/Cogema-konsernin kaikki uraanivaltaushakemukset Etelä-Suomeen ja Kolariin.

Ministeriön mukaan valtaushakemukset ja niitä tukevat selvitykset eivät täyttäneet kaivoslain edellytyksiä. Uraanivaltaushakemukset hylättiin ministeriön mukaan myös selvittämättöminä ja puutteellisina.

Kaikkien uraanivaltaushakemusten yhtäaikainen hylkääminen yllätti ranskalaisen Arevan Suomen-toimitusjohtajan Osmo Kaipaisen.

Areva/Cogeman hakemukset olivat poikkeuksellisen laajoja, alueeltaan yhteensä lähes 180 neliökilometrin suuruisia. Tämä painoi ministeriön päätöksessä.

- Lähellä suuria väestökeskuksia olevasta alueesta puheen olleen lain vaatimukset täyttyvät erityisen huonosti, sanoo kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen.

Haettujen valtausalueiden suhde kaavoitukseen ja asutukseen jäi monilta osin epäselväksi. Pekkarisen mukaan "kursailemattomasti" jätetyn hakemuksen rivien välistä oli myös luettavissa halua varata tutkimusoikeuksia pitkäksi aikaa ja estää mahdollinen kilpailijatoiminta.

Kaipaisen mukaan malmia etsivä yhtiö tarvitsee geologisten havaintojen tekemiseen aluksi riittävän suuren etsintäalueen.

- Näistä alueista tiedot ovat olleet hyvin yleisluontoisia. Muutaman vuoden tutkimisen jälkeen aluetta on mahdollisuus pienentää, Kaipainen perustelee.

Ministeriön perusteluihin hakemusten puutteellisuuksista Kaipainen ei ole ehtinyt vielä tarkemmin tutustua. Hän huomauttaa kuitenkin, että yhtiön hakemuksen perusteella myönnettiin valtauslupa Pohjois-Karjalan Enoon ja Kontiolahdelle lokakuussa.

- Siellähän oli samanlaisia piirteitä, ja ministeriö kuitenkin teki meille myönteisen päätöksen, Kaipainen sanoo.

Hän vakuuttaa yhtiön olevan liikkeellä vakavalla mielellä.

- Valtaushakemukset teimme parhaan kykymme mukaan. Ministeriö on pyytänyt niihin täydennyksiä, ja viimeisin täydennys toimitettiin viikko sitten Kolarin Naturasta.

Pekkarisen mukaan Arevan hakemukset Länsi-Uudellamaalla ja Lapissa eivät olleet riittäviä Natura-alueita koskevien vaatimusten selvittämiseksi.

- Meidän käsityksemme mukaan mikään hakemuksistamme ei ole Natura-alueella, Kaipainen sanoo.

Yhtiön tavoitteena on edelleen löytää Suomesta taloudellisesti hyödyntämiskelpoinen uraaniesiintymä. Pohjois-Karjalan valtausluvasta on jätetty kolme valitusta korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Kaivostoiminta Porvoossa vielä mahdollista

Pekkarinen painottaa, että ministeriön päätökset eivät muuta kaivostoiminnan elinkeinopoliittista asemaa. Viesti elinkeino- ja yrityselämän suuntaan on, että kaivostoiminta Suomessa on tärkeää ja että ministeriö haluaa edistää sitä.

Kaivostoiminta on Pekkarisen mukaan Porvoon ympäristössäkin edelleen mahdollista, kunhan kaikki vaatimukset täyttyvät.

- Tämä ei ole ennakkopäätös, joka sulkee jonkin osan Suomea pois.

Areva/Cogema haki valtauslupaa Kolarin lisäksi Porvoossa, Pernajassa, Askolassa, Pukkilassa ja Myrskylässä sekä läntisellä Uudellamaalla Nummi-Pusulassa ja Somerolla.

Ministeriö hyväksyi ehdollisena Namura Finlandin hakemuksen Kuusamossa. Yhtiö saa ryhtyä tekemään radon-tutkimuksia, mutta se ei saa ryhtyä muihin toimenpiteisiin.

Lokakuussa kauppa- ja teollisuusministeriö myönsi Cogemalle valtausluvan tarkempien uraanitutkimusten tekoon Enossa ja Kontiolahdella Pohjois-Karjalassa. Luvasta on valitettu korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat