Mainos

KTM hylkäsi kaivosyhtiön valtaushakemukset Sallassa ja Enossa

Syynä hakemuksen hylkäämiseen oli se, ettei hakija toimittanut asian ratkaisemiseen tarvittavia tietoja.

Kauppa- ja teollisuusministeriö hylkäsi kaivosyhtiö Agricola Resources Plc:n kolme valtaushakemusta ja yhden varaushakemuksen. Valtaushakemuksista yksi oli Sallassa ja kaksi Enossa. Varausta yhtiö haki Enossa, Kontiolahdella ja Juvalla.

KTM:n mukaan syynä hakemusten hylkäämiseen on, ettei hakija toimittanut asian ratkaisemiseen tarvittavia tietoja ministeriöön. Brittiläinen yhtiö ei hakemuksissa ilmoittanut, mitä metalleja tai mineraaleja oli etsimässä. Liitekirjeessä yhtiö ilmoitti, että kysymys oli uraanin etsinnästä.

- Hakemus oli puutteellinen ja se oli toimitettu meille englannin kielellä. Siitä puuttuivat vaaditut hakijaa koskevat tiedot,esimerkiksi kaupparekisteriote ja valtuutus asiamiehelle, sillä hakijalla pitää olla asiamies Suomessa, kertoo teollisuusneuvos Alpo Kuparinen KTM:stä.

Ministeriö pyysi tietoja kaksi kertaa, mutta kaivosyhtiö ei vastannut pyyntöihin. Yhtiön enoon hakemat valtaukset sijaitsevat Paukkajavaarassa, missä toimi uraanin koelouhos 1960-luvulla.

Viime viikolla KTM myönsi ranskalaiselle Cogema/AREVAlle valtausluvan tarkempien uraanitutkimusten tekoon Enossa ja Kontiolahdella Pohjois-Karjalassa. AREVA teki heti valtaushakemuksen Nummi-Pusulaan ja Someroon Uudellemaalle.

AREVAlta on sisällä ministeriössä myös valtaushakemus Itä-Uudellemaalle, ja kolme muuta yhtiötä on jättänyt hakemuksensa Enon, Kuusamon, Sallan sekä Kolarin alueille. Kuparisen mukaan Itä-Uuttamaata koskevia päätöksiä on luvassa ensi vuonna.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.