Mainos

KSML: Oikeus tuomitsi hoitajat vanhusten karusta kohtelusta – lakiuudistus puuttumassa sitomiseen

Keski-Suomessa käräjäoikeus on tuominnut mieshoitajan sakkoihin vanhuksen sitomisen johdosta, kertoo Keskisuomalainen. 47-vuotias mieshoitaja oli tehnyt tuomitun teon yövuorossa syksyllä 2015.

Mies sai lehden mukaan tuomion vanhukseen kohdistuneesta vapaudenriistosta ja laittomasta uhkauksesta.

Mies oli yövuorossa Jyväskylän kaupungin ylläpitämässä Väinönkadun palvelukeskuksessa sitonut vuoteessa maanneen vanhuksen käden sängynlaitaan. Miehen käsi oli vapautettu, kun toinen hoitaja tuli aamuvuoroon. Lisäksi tuomion saanut mies oli painanut tyyny hetkeksi toisen miespotilaan kasvoille.

Mieshoitaja sai 50 päiväsakkoa, mikä tekee hänen tuloillaan 1 200 euroa. Lisäksi mieshoitaja joutuu maksamaan oikeudenkäyntikuluja 1 430 euroa sekä laittoman uhkauksen kohteelle kärsimyskorvauksena 500 euroa korkoineen. Oikeus hylkäsi lehden mukaan miehen toisen vapaudenriistosyytteen.

Lisäksi oikeus tuomitsi 42-vuotiaan naishoitajan pahoinpitelystä 30 päiväsakkoon eli maksettavaa kertyy lehden mukaan yhteensä 180 euroa. Naishoitaja oli riuhtaissut miespotilaan alta lakanan niin, että vanhus oli kääntynyt nopeasti selältä kyljelleen. Eri tilanteessa hän oli vääntänyt vanhuksen kättä voimakkaasti. Nainen kertoi oikeudessa, että hän oli puolustanut itseään vanhuksen aggressiivisuuden takia. Kyseessä oli sama potilas kuin mieshoitajan sitomistapauksessa.

Mieshoitaja on irtisanoutunut, nainen on edelleen kaupungilla töissä, mutta palkattomalla vapaalla. Kaupunki päättää naisen kohtalosta tuomion lainvoimaisuuden jälkeen.

Sosiaali- ja terveysministeriössä valmistellaan itsemääräämisoikeuslainsäädännön uudistamista. Tavoitteena on Keskisuomalaisen mukaan vahvistaa asiakkaan ja potilaan itsemääräämisoikeutta ja vähentää esimerkiksi sitomista.

Lakiesitys annettiin eduskunnalle jo viime hallituskaudella, mutta sitä ei ehditty käsitellä loppuun.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.