Kruununprinsessa Mary piti aplodit kirvoittaneen Pride-puheen – joutui myöhemmin kritiikin kohteeksi

Tanskan kruununprinsessan Kööpenhaminan Pride-viikolla pitämä puhe jakaa mielipiteitä.

Tanskan hovi julkaisi elokuun lopulla Instagram-tilillään kruununprinsessa Maryn puheen, jonka hän piti Kööpenhaminan Pride-viikon yhteydessä.

– Puolustamme yhdessä oikeutta, että saamme kaikki olla, mitä olemme, pääpuhujana ollut Mary lausui.

– Ymmärrämme, että sen, ketä rakastat tai sen, millainen sukupuoli-identiteetti sinulla on, ei tulisi olla määrittävä tekijä siinä, voitko olla täysin samanarvoinen yhteiskunnassa.

Puhe sai norjalaislehti Se og Hørin mukaan tuoreeltaan raikuvat aplodit. Samoin hovin Instagram-tili täyttyi kommenteista, joissa kiiteltiin sitä, että kruununprinsessa otti kantaa aiheeseen. 

– Olen täynnä ylpeyttä eläessäni maassa, jossa tuleva kuningattaremme puolustaa monimuotoisuutta!

– Olen niin ylpeä. Olet suloisin ja siistein, Mary. Teet tanskalaisista ylpeitä. Niin mukava ja tärkeä puhe!

Osa oli pistänyt merkille, että myös Ruotsin kruununprinsessa Victoria antoi tukensa Pride-tapahtumalle kotimaassaan aiemmin elokuussa pitämällään puheenvuorolla.

– Ensin kruununprinsessa Victoria ja sitten myös kruununprinsessa Mary. Siinä on kaksi fantastista esimerkkiä, yksi kommentti kuului.

Tanskalaislehti BT:n mukaan kruununprinsessan puhe ei kuitenkaan miellyttänyt kaikkia. Osa piti Maryn ulostuloa liian poliittisena kuninkaalliselle.

– Onko todella Tanskan kruununprinsessa asia tukea eturivissä poliittista liikettä, joka vaikuttaa lapsiin todella keskustelua herättävällä tavalla, pastori Katrine Winkel Holm kysyi lehden mukaan Jyllands-Postenissa julkaistussa mielipidekirjoituksessaan.

Pastori huomautti, että lasten sukupuolenkorjaukset ovat vaikea poliittinen kysymys, johon myös kruununprinsessa on nyt sekaantunut – joskin BT huomauttaa, ettei Mary maininnut kyseistä aihetta puheessaan.

– Hänen tulisi edustaa koko kansaa, ja puhe vaikutti siltä, että olet paha ihminen, jos et ole samaa mieltä näiden vahvasti poliittisten järjestöjen välittämän viestin kanssa.

BT:n mukaan Mary on puhunut myös aiemmin avoimesti aiheista, jotka herättävät voimakkaita mielipiteitä niin poliitikoissa kuin kansalaistenkin keskuudessa. Kruununprinsessa on aiemmin ottanut kantaa muun muassa ympäristöön ja maahanmuuttoon liittyviin kysymyksiin.

Myös viestintäasiantuntija Anna Thygesen sanoo tanskalaislehdelle, että Maryn tulisi olla varovainen tukiessaan sateenkaariväkeä.

– Hänen tulisi varmistaa, ettei hän joudu konservatiivisten kansalaisten epäsuosioon, sillä juuri he ovat suurimpia monarkian tukijoita. 

Tanskan hovi ei ole vastannut kritiikkiin. Se og hørin kuninkaallisasiantuntija Caroline Valge kuitenkin muistuttaa, että Pohjoismaiden hoveissa on ilmaistu avoimesti tukea seksuaalivähemmistöille jo pidemmän aikaa – eikä se ole ollut mikään salaisuus.

– Olen varma, ettei kritiikki mene hänen ihonsa alle. Hänellä on täysi tuki sekä Norjan että Ruotsin kruununprinsessoilta, Valge sanoo, ja muistuttaa, että myös Norjan kuningas Harald piti jo vuonna 2016 maailmallakin huomiota herättäneen puheen, jossa hän ilmaisi tukensa seksuaalivähemmistöille.

– Juuri tabujen rikkominen on yksi tärkeimmistä tehtävistä, joita kuninkaallisilla on, Valge muistuttaa.

Lähteet: Se og hør, BT

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja