Mainos

KRP: Lahden MM-haussa ei lahjuksia

Lahdessa ei KRP:n tutkimusten mukaan syyllistytty lahjontaan MM-kisoja haettaessa.

Lahden kaupungin kuusi edustajaa eivät syyllistyneet lahjontaan hankkiessaan MM-hiihdot Lahteen. Keskusrikospoliisi (KRP) on tehnyt tänään päätöksen jättää esitutkinta toimittamatta. Kisojen hankintaan liittyviä epäilyjä lahjomisesta elinkeinotoiminnassa ja törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä selviteltiin 1,5 vuotta.

Neuvottelut kisoista käytiin Uudessa-Seelannissa vuonna 1996. Varmistaakseen kisojen saamisen Lahteen, Lahden kaupungin edustajat sopivat noin puolen miljoonan markan edestä leiritys- ja välineavustuksista. Sopimuksia tehtiin sekä suullisesti että kirjallisesti. Lisäksi Kroatialle ja Valko-Venäjälle maksettiin 2000 dollaria eli yli 10 000 markkaa matka-avustuksia.

KRP:n mielestä tutkintakynnys lahjomisesta elinkeinotoiminnassa ei ylittynyt siksi, että kansallisten hiihtoliittojen ei voida katsoa harjoittavan elinkeinotoimintaa. Lisäksi leirintä- ja välineapua luvattiin ulkomaisille liitoille niiden nimenomaisesta pyynnöstä. Tuki kohdistui kuluihin, joita aiheutui hiihtoliittojen Suomeen lähettämistä hiihtäjistä.

Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n säännöt kieltävät kaikki yli sadan dollarin lahjat. Säännöksellä ei ole kuitenkaan Suomessa lainvoimaa.

Syyttäjä: MM-hakujutussa kanteluherkkyyttä

Lahden johtava kihlakunnansyyttäjä Pekka Noronen katsoo, että MM-isäntien esitutkinnan tarpeesta oli syytä tehdä kunnon selvitys.

-Arvelimme juttuun liittyvän kanteluherkkyyttä, sillä minullekin tuli pari nimetöntä ilmiantoa. Lisäksi ratkaistavana oli juridisia erikoisuuksia, kuten kysymys kaksoisrangaistavuudesta. Kihlakunnansyyttäjä Noronen seurasi poliisin työtä syksystä 1999 lähtien sivusta, mutta hyvin läheltä.

-Lopputulos vastaa sitä, mitä puhuttiin jokin aika sitten keskusrikospoliisissa Turussa. Lahden poliisin rikoskomisario aloitti MM-hiihtoisännyyttä koskevan esitutkinnan omasta aloitteestaan, kun oli törmännyt mielenkiintoisiin seikkoihin tutkiessaan World Gamesien taustoja. Se tutkinta oli vireillä Norosen pyynnöstä ja päätyi muutama kuukausi sitten kaikkien epäiltyjen kohdalla syyttämättäjättämiseen.

Lahden poliisijohtoa kuului MM-hiihtojen järjestelytoimikuntaan. Se lienee ainakin osasyy siihen, että keskusrikospoliisia pyydettiin ottamaan MM-taustat pengottavakseen. Harkinta pitkittyi kerta toisensa jälkeen. (MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.