Mainos

KRP aloittaa esitutkinnan poliisitalohankkeista

Keskusrikospoliisi käynnistää poliisin toimitilahankkeiden kilpailuttamista koskevan esitutkinnan. Esitutkinnan laajuus täsmentyy tutkinnan kuluessa.

Keskusrikospoliisi aloittaa esitutkinnan poliisin toimitilahankkeiden kilpailuttamisesta. Tässä vaiheessa joitakin hankkeista vastanneita virkamiehiä epäillään tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta. KRP ilmoitti esitutkintakynnyksen ylittymisestä tänään.

Tutkinta ei ainakaan vielä ulotu poliisijohtoon. Siltä osin päätöksen tekeminen kuuluu Espoon kihlakunnansyyttäjälle Tapio Mäkiselle, jonka valtakunnansyyttäjänvirasto on nimennyt jutun tutkinnanjohtajaksi.

Rikostarkastaja Björn Weckström KRP:sta kertoi, että tutkinta koskee tapahtumia vuosina 1999-2001. Esitutkinnan laatu ja laajuus täsmentyvät tutkinnan aikana. Tutkinta on määrä saada valmiiksi ensi syksyn kuluessa. Weckström ei kertonut tarkemmin epäillyistä eikä myöskään, onko ketään heistä vielä kuulusteltu.

KRP päätti tutkinnan aloittamisesta saatuaan sisäministeriöltä asiakirja-aineistoa sen arvioimiseksi, onko hankemenettelyn yhteydessä syyllistytty rikokseen.

Puolenkymmentä virastoa tutkinnassa

Rikostarkastaja Weckström sanoi STT:lle, että tutkinnan kohteena on puolenkymmentä rakennushanketta. Julkisuudessa esillä ovat olleet muun muassa poliisin tietohallintokeskus Rovaniemellä ja Ylä-Savon kihlakunnanvirasto Iisalmessa. Sisäministeriö on jo jonkin aikaa tehnyt sisäistä selvitystyötä eri puolille maata rakennettujen uusien kihlakunnanvirastojen vuokraamisesta.

Toukokuussa sisäministeri Kari Rajamäki pyysi KRP:tä selvittämään, liittyykö tapahtumiin jotain rikollista.

Valtaosan poliisin uusista toimitiloista on rakentanut Lemminkäinen-konserniin kuuluva Alfred A. Palmberg. Sisäministeriön selvityksen mukaan talot on vuokrattu 20-30 vuodeksi näennäisen tarjouskilpailun jälkeen. Ministeriön tarkastusryhmän mukaan valtion rahaa on käytetty holtittomasti ja vastoin ministeriön sisäisiä ohjeita. Järjestelyt olisivat aiheuttamassa veronmaksajille jopa yli sadan miljoonan euron vahingot. Valtiontalouden tarkastusvirasto on osaltaan selvittänyt rakennusten hankintaa ja vuokrausta.

Sisäministeriö aikoo poliisitutkimusten jälkeen selvityttää myös asian virkamiesoikeudellisen puolen. Kihlakunnanvirastojen vuokraisäntänä on yleensä valtiovarainministeriön alainen Senaatti-kiinteistöt. Viime kuussa ministeri Rajamäki päätti, että poliisin tietohallintakeskuksen rakennustyö kilpailutetaan uudelleen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.