Kritisoitu suomalaislupaus liekeissä – fanit lauloivat Saku Ylätuvan nimeä: "En usko, että kovin moni pystyy tuohon"

Onko tämä Saku Ylätuvan vuosi? 20-vuotias suomalaislahjakkuus jäi viime kaudella sivurooliin tukholmalaisseura AIK:ssa, mutta maanantaina hyökkääjä näytti lupauksia roimasti paremmasta tulevaisuudesta.

Ylätupa iski kaksi upeaa osumaa Kalmarin verkkoon, kun AIK eteni Ruotsin cupissa puolivälieriin 3–1-voitolla. Espoolaisen etunimi Saku kaikui ottelussa useaan otteeseen Skytteholms IP -stadionin lehtereillä.

– Hän on työskennellyt äärimmäisen kovaa harjoituskaudella, sanoisin, eikä kovin moni ole huutanut "Saku!" hänen peräänsä aiemmin, joten hän on ansainnut ne kannustukset ja tämän menestyksensä, AIK:n urheilujohtaja Björn Wesström totesi Fotbollskanalenille.

Wesström uskoi, että huippuonnistuminen nostaa Ylätuvan itseluottamusta uudelle tasolle vaikean viime kauden jälkeen. Amdsterdamilaisesta Ajaxista Tukholmaan siirtynyt hyökkääjä pelasi viime kaudella vain kuusi ottelua Allsvenskanissa ilman mainittavia mainetekoja. Otteluista neljä hän aloitti avauskokoonpanossa.

– Kaikki hyökkäyspään pelaajat tarvitsevat tunteen siitä, että he osallistuvat.

– Heidän mentaliteettinsa perustuu paljolti menestykseen, ja nyt hän teki kaksi maalia. Katsotaan, millainen vaikutus sillä on. Yllättyisin kuitenkin, jos se saisi hänen virettään laskemaan, Wesström totesi.

"Se oli uskomatonta"

Kalmaria vastaan 3–4–3-ryhmityksessä hyökkäyksen vasemmassa laidassa pelannut Ylätupa esitteli parhaita avujaan molemmissa osumissa. Ensimmäinen maali oli komea soolosuoritus, jossa Ylätupa veivasi Kalmar-puolustuksen kahville spurtin jälkeen. Laukaus vasempaan alanurkkaan yllätti Kalmar-vahdin Lucas Hägg-Johanssonin.

Toisessa osumassaan Ylätupa käytti nopeuttaan ja karkasi läpiajoon AIK:n keskikentältä lähteneen pystypallon jälkeen. Vastaan tulleen Hägg-Johanssonin hyökkääjä ohitti pienellä siirrolla ja laukoi sitten pallon tyhjään Kalmar-rysään.

– Se oli uskomatonta. Ennen kaikkea kannattajien tuki oli jälleen kerran mahtavaa. Tärkeä voitto, Ylätupa maiskutteli.

Toista osumaansa Ylätupa tuuletti laittamalla kätensä korvien taakse AIK-kannattajien edessä. Ylätupa kuuli tietenkin yleisön äänekkäät Saku-huudot.

– Se oli upeaa. Pidin siitä.

Viime kauden vastoinkäymiset Ylätupa haluaa jättää taakseen.

– Se oli rankkaa. Mutta otin siitä paljon oppia, ja toivottavasti tämä kausi on jo paljon parempi.

Tehokkuus on tärkeintä

AIK:n päävalmentajan Rikard Norlingin mukaan Ylätuvan onnistumista oli toivottu laajalti joukkueessa.

– Uskon, että tämä merkitsee hänelle paljon. Mitä tahansa tapahtuukaan tulevaisuudessa, uskon, että hän oli kaivannut jotain tällaista. Niin kuin koko AIK ja kanssapelaajatkin, Norling sanoi.

Ylätuvan vierellä ottelussa hyökännyt AIK-kapteeni Henok Goitom vaikuttui nuorukaisen otteista maanantaina.

– Pidin siitä, että hän ei tehnyt vain helppoja maaleja. Helpot maalit voivat tietenkin antaa itseluottamusta. Mutta hänen liikkeensä ennen maaleja, en usko, että kovin moni Ruotsissa pystyy tuohon. Hänellä on hyvä tasapaino ja matala painopiste, Goitom totesi.

Goitom muistutti siitä, että Ylätuvan on nyt valjastettava Kalmar-ottelussa nähty vire tasaisiin suorituksiin myös jatkossa. Kapteenin mukaan tehokkuus määrittää onnistumisen.

– Hän on osoittanut hyviä väläyksiä aiemminkin, mutta olemme puhuneet paljon siitä, että jos niitä ei saa viimeisteltyä, näyttävillä jutuilla ei ole merkitystä. Jotkin tilanteet voivat päätyä Youtubeen ja siinä se. Nyt hän tekee niitä juttuja siten kuin vain hän osaa tehdä, Goitom kehui.

Ylätuvalla on mahdollisuus loistaa jälleen ensi sunnuntaina, kun AIK kohtaa vieraissa menestysseura Malmö FF:n cupin puolivälierässä.



Lue myös:

    Uusimmat