Kritisoitu pykälä jää voimaan – Tapahtumateollisuuden johtaja vaatii hallitukselta selkeää viestiä kansalaisille, että tapahtumiin voi osallistua turvallisesti

3:03
Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohen mukaan ei ole vielä perusteltua poistaa kohuttua pykälää.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta päätti torstaina puoltaa hallituksen esitystä poistaa kahden metrin turvavälivaatimus, mutta arvostelua herättänyttä 58 d -pykälää ei poisteta.

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja mtv.fi.

Tartuntatautilain pykälä on koettu epäoikeudenmukaiseksi erityisesti kulttuuri- ja tapahtuma-alalla. Pykälää ei kuitenkaan poisteta, mikä aiheuttaa pettymystä.

– Totta kai se on pettymys. Kaikki toimialat sekä asiantuntijat, joita valiokunta kuuli, pitivät ensisijaisesti tätä pykälän poistamista parhaana vaihtoehtona, kertoo Tapahtumateollisuus ry:n johtaja Maria Sahlstedt.

– Tässä on luotu koronan aikana näiden määräaikaisten pykälien kautta aika sekavaa lainsäädäntöä, eikä sitä edelleenkään haluttu purkaa.

Sahlstedt näkee kuitenkin kokonaiskuvaa katsoessa myös hyvää tilanteessa. Hallituksen näkökulma koronatilanteesta on muuttumassa.

– Näkökulma on kääntymässä siihen, että lähikontaktien välttämisen sijaan pyritään edistämään keinoja, joilla lähikontaktissa syntyvää tartuntariskiä ehkäistään eli sillä tavalla ollaan palaamassa normaaliin elämään.

Rajoituksia puretaan – normaali elämä edessä

Sahlstedt vaatii päättäjiltä selkeää viestintää. Tämä auttaisi huomattavasti tapahtuma- ja kulttuurialan ahdinkoa.

– Tärkeää olisi signaali siitä, että rajoituksia ollaan todellakin nyt purkamassa.

– Käytännössä meillä on rajoituksien osalta tilanne, että Uuttamaata lukuun ottamatta meillä ei ole kokoontumisrajoituksia voimassa. Tapahtumia voidaan jo järjestää hyvinkin normaalisti, mutta palaute kentältä on se, että yleisö ja asiakkaat eivät tiedä, mikä on sallittua.

Ala tarvitsee Sahlstedtin mukaan päättäjiltä viestiä, että nykyisessä tilanteessa osallistuminen tapahtumiin on turvallista.

– Nyt tarvitaan päättäjiltä, hallinnolta sekä viranomaisilta selkeää viestiä siitä, että rokotekattavuuden nousun myötä kahdesti rokotetut voivat palata normaaliin elämään.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja