Joko nainen saa saada? Seksikumppanien määrä kiinnostaa edelleen ihmisiä

Miehet ja naiset välittävät edelleen siitä, montako seksikumppania heidän kumppanillaan on ollut. Ihannemäärä ei kuitenkaan ole nolla.

Kimberly Lawson petti kumppaniaan tämän ollessa armeijassa. Kun mies palasi kotiin, kävi ilmi, että myös tämä oli harhautunut. Omituista kyllä mies oli suunnattoman vihainen Lawsonille; hänen mielestään tämän petos oli "pahempi", koska Lawson on nainen.

Suhde kariutui, mutta mistä Lawsonin havaitsema kaksoisstandardi syntyi? Miksi pettäminen oli naiselta kamalampi teko, Lawson pohtii broadly.vice.comissa.


Psykologian professori Steve Stewart-Williamsin mukaan uskomuksemme maailman toimintaperiaatteista muodostuvat ongelmiksi, kun alamme katsella koko maailmaa niiden kautta. Jos uskomme, että seksuaalisuuden säännöt ovat erilaiset miehille ja naisille, löydämme kyllä tietoa tukemaan tätä väitettä.

Stewart-Williamsin kollegoidensa kanssa tekemän selvityksen mukaan miehet ja naiset välittävät edelleen siitä, montako seksikumppania heidän kumppanillaan on ollut. Ihanne ei kuitenkaan ole nolla; kohtuullinen seksihistoriikki sallittiin, mutta molemmat sukupuolet olivat haluttomia suhteeseen runsaasti menneitä seksikumppaneita omaavan ihmisen kanssa.

Satunnaiseen seksiin rennosti suhtautuvat eivät ymmärrettävästi huolehdi kumppaninsa seksipartnereiden määrästä yhtä paljon kuin muut. Kyse on siitä, mitä ihminen etsii: satunnaista suhdetta, via sittenkin pitkää avioliittoa?

Suomalaisten seksielämää kartoittaneessa FINSEX-tutkimuksessa vastaajilta kysyttiin, kummalla on aikuisena voimakkaampi sukupuolivietti, miehellä vai naisella. Miehen vietin arvioi voimakkaammaksi noin 55 prosenttia. Yhtä voimakkaaksi vietit arvioi 40 prosenttia. Naisen viettiä piti voimakkaampana vain viisi prosenttia. 

”Tämä on hyväksyttävää käytöstä minulle, muttei sinulle”

Eräässä vuoden 2013 selvityksessä 12 prosenttia vastanneista oli edelleen sitä mieltä, että vain miehellä saa olla paljon seksikumppaneita. 13 prosenttia oli päinvastaista mieltä.

Stewart-Williamsin mukaan olemassa on vain yksi kaksoisstandardi, joka ei liity sukupuoleen; se on ”tämä on hyväksyttävää käytöstä minulle, muttei sinulle”.

Sosiaalipsykologi Amanda Gesselmanin mukaan nykyihminen ei enää toivo kumppanikseen neitsyttä. Aiempien sukupolvien seksiin iskemä stigma on siis hiipumassa. Psykologian professori Daniel Jones kuitenkin havaitsi 400 henkeä käsittäneessä tutkimuksessaan, että naiset antoivat seksihistorian helpommin "anteeksi", jos mies halusi jättää irtosuhteet menneeseen ja aloittaa uuden, vakaan elämän. Miehillä oli suurempia vaikeuksia unohtaa naisten seksihistoria.

Seksiä halutaan enemmän kuin saadaan

Suomalaisten seksielämää kartoittaneessa FINSEX-tutkimuksessa kävi ilmi, että vaikka yhdyntöjä on vähemmän kuin aiemmin, seksiä haluttaisiin kuitenkin yhä enemmän. Suomessa miehet toivovat keskimäärin kolmea yhdyntää viikossa, naiset puolestaan kahta yhdyntää viikossa. 

Tutkija Osmo Kontulan mukaan Suomi on ensimmäinen maa maailmassa, jossa vuonna 2007 alle 35-vuotiailla miehillä ja naisilla oli ollut yhtä paljon seksikumppaneita. Alle 25-vuotiaita tarkasteltaessa naisilla oli jo ollut enemmän kumppaneita. 

Vuonna 1971 tutkituilla suomalaisnaisilla oli ollut elinikänsä aikana keskimäärin 2,6 eri seksikumppania. Vuonna 2007 keskiarvo oli jo 10,4. Suomalaisnaisilla oli vuonna 2007 tehdyn tutkimuksen mukaan ollut tutkimusta edeltävän viiden vuoden aikana keskimäärin neljä eri seksikumppania.

***

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja