Kristie menetti kätensä veneonnettomuudessa 16-vuotiaana – "Viidessä sekunnissa elämäni muuttui peruuttamattomalla tavalla"

Kanadalainen Kristie menetti 16-vuotiaana kätensä veneonnettomuudessa, mutta ei enää ikävöi puuttuvaa kättään, vaikka arki amputoidun käden kanssa asettaa välillä omanlaisiaan haasteita.

Kristie Sita, 23, oli 16-vuotiaana ollut Brittiläisessä Kolumbiassa Kanadassa veneilemässä, kun hänen kätensä repeytyi hurjassa veneonnettomuudessa irti köyden takia. Kristie kuvaili hirvittävää tilannetta painajaismaiseksi, mutta on oppinut elämään ilman toista kättä, eikä tykkää käyttää proteesia. 

Kristiestä on uutisoineet vuosien varrella useat mediat, kuten äskettäin Daily Mail.

Kristie jakaa arjestaan videoita ahkerasti TikTokiin sadoille tuhansille seuraajilleen ja kertoo rehellisesti tuntemuksistaan ja elämästään amputoidun käden kanssa.

Hän esimerkiksi kertoo, ettei juuri käytä proteesia, ellei sitä erityisesti tarvitse. Kuitenkin esimerkiksi kuntosalilla hänen täytyy käyttää proteesia, jotta painonnosto luonnistuisi. Yleisesti Kristie kuitenkin kertoo olevansa itsevarmempi silloin, kun hänen ei tarvitse käyttää proteesia.

Onnettomuus vesillä vei käden

Kristie kertoo, että menetti kätensä veneonnettomuudessa. Hän oli ollut veneilemässä ystäviensä kanssa ja porukalla oli ollut järvellä mukana ilmalla täytettävä patja. Se oli pudonnut veneen taakse veteen ja Kristie oli yrittänyt mennä hakemaan patjaa ja kurottanut vedestä roikkuvaan köyteen. Köysi kuitenkin kiertyi käden ympärille ja repi sen irti.

– Ensireaktioni oli ollut ottaa kiinni köydestä, mutta seuraavassa hetkessä olin itse vedessä yltä päältä veressä. Muistan nostaneeni vasemman käteni, jotta ystäväni olisivat voineet auttaa minut ylös, mutta minulla ei ollutkaan enää vasenta kättä, Kristie kertoo.

Kristiellä oli ollut tilanteessa epätodellinen olo.

– Siinä hetkessä menin selviytymistilaan. Ystäväni auttoivat minut takaisin veneeseen. Ajattelin, että sen kaiken täytyi olla painajaista. Se ei voinut olla todellista. Viidessä sekunnissa elämäni muuttui peruuttamattomalla tavalla, hän kuvailee tuntemuksiaan.

Kokemus oli kammottava ja vaati pikaista leikkausta. Kristie kuitenkin palautui nopeasti positiivisen elämänasenteensa takia. Vain paria kuukautta myöhemmin neljä tuntia kestäneestä leikkauksesta Kristie oli jo takaisin salilla harjoittelemassa.

Itsevarmempi ilman proteesia

Nykyisin hän dokumentoi arkeaan sosiaaliseen mediaan ja näyttää, kuinka hän selviytyy tavallisista askareista. 

Nykyisin ihmisille saatetaan tarjota robottikättä avuksi, jos raaja on amputoitu. Kristie ei kuitenkaan sellaista halua.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä

– En halua proteesia. En halua uutta kättä. Tiedän sen kuulostavan aika hullulta. Onnettomuuden jälkeen olen oppinut olemaan itsevarma käsivarteni kanssa. Se ei ole kaunein asia maailmassa, mutta tällainen minä olen. Mitä enemmän yritän peitellä sitä, sitä epävarmemmaksi muutun, Kristie kertoo.

– Ei ole syytä esittää. Tällainen minä olen. Minulla on vain yksi käsi, ei kahta. Se on ihan okei ja olen itsevarma juuri näin, hän kertoo seuraajilleen.

Hän kannustaa muitakin peittelyn sijaan olemaan ylpeitä epävarmuuksistaan.

Kristie joutuu käyttämään proteesia kuntosalilla. Yllä olevalla videolla hän näyttää, kuinka painonnosto häneltä onnistuu, kuinka proteesi auttaa ja kuinka se välillä aiheuttaa ongelmia treenissä.

Sen sijaan monet muut arkiset askareet, kuten vihannesten leikkuu, pukeutuminen ja meikkaaminen onnistuu häneltä paremmin vain yhdellä kädellä. Välillä askareista suoriutuminen on haastavaakin.

– Vaikka joskus möhlit ja sotket, niin kyllä lopulta varmasti jotenkin onnistut, hän kannustaa.

Menestynyt tanssija

Amputoitu käsi ei ole estänyt Kristietä saavuttamasta ammatillisia unelmia. Tanssijana hän on esiintynyt esimerkiksi useissa Disneyn tuoreissa elokuvissa ja tv-sarjoissa, kuten Descendants 2, Descendants 3 ja Zoey's Extraordinary Playlist.  

Yllättäen Kristie kertoo, että jos joutuisi takaisin veneonnettomuuspaikalle, hän olisi silti tehnyt kaiken samoin, eli olisi ottanut ilmapatjan köydestä kiinni.

–Tämä on tuonut elämääni niin paljon rakkautta ja uudenlaisen tarkoituksen, hän selventää.

Kokemus avasi Kristien silmät sille, kuinka paljon hänellä on välittäviä ihmisiä ympärillä. Se on myös muuttanut hänen tanssityyliään parempaan.

– Kun jotain mitä rakastat, yritetään viedä sinulta, se triggeröi uudenlaisen palon ja saa sinut tekemään tuplasti lujemmin töitä sen eteen, Kristie kuvailee tuntemuksiaan.

Lähteet: Daily Mail, TikTok ja Caters

Lue myös:

    Uusimmat