Krista Pärmäkosken huippuhiihdosta löytyi kaivattu menestystekijä – "Vasta toinen kerta tällä kaudella"

Pärmäkoski: En tekisi mitään toisin 1:52
Krista Pärmäkoski kommentoi kisaansa MTV Urheilulle.

MTV Urheilun maastohiihtoasiantuntija Jari Isometsä hehkuttaa Krista Pärmäkosken äärimmäisen kovaa loppuvetoa MM-kisojen 10 kilometrin perinteisen kisassa Seefeldissä tiistaina. Tavaramerkkisuoritus toi Pärmäkoskelle neljännen sijan

MM-pronssin Pärmäkoski hävisi Norjan Ingvild Flugstad Östbergille vain 1,4 sekunnilla. Väliaikapisteessä 6,2 kilometrin kohdalla kaksikon ero oli vielä 15,3 sekuntia, joten suomalaisen loppu oli rautaa.   

– Pärmäkosken hiihtäminen oli selvästi parempaa kuin yhdistelmäkisassa ja sprinttiviestissä. Ihan loistava hiihto, mutta ei ihan riittänyt mitaliin, Isometsä kommentoi. 

– Hän oli 6,7 kilometrin väliajasta nopeampi kuin (Therese) Johaug, Isometsä lisää. 

Pärmäkoski kavensi eroa mestari Johaugiin viidellä sekunnilla kisan viimeisellä kolmanneksella. Isometsä on kaipaillut Pärmäkoskelta tälle ominaisia vahvoja loppuja, joita nähtiin paljon muun muassa olympiamenestykseen huipentuneella viime kaudella. 

– Tällä kaudella loput eivät vain ole vielä tulleet. Nyt oli oikeastaan Davosin kisan ohella vasta toinen kerta, kun loppu oli tavanomaista Kristaa. 

Voiko Pärmäkoski tehdä asialle jotain, ettei kisan alussa kärki karkaisi noin paljon?

– Ei oikeastaan voi. Krista sanoi, että hän lähti kovaa, mutta hän oli siitä huolimatta kahdeksan sekuntia Johaugia perässä 1,2 kilometrissä. Hänen elimistönsä on vain tuollainen, Isometsä linjaa.

– Aika usein urheilija, joka tulee lopun hyvin, ottaa myös hyviä sijoituksia, sillä lopussahan niitä eroja tulee. Ja varsinkin tuollaisissa, erittäin raskaissa olosuhteissa.

Muista suomalaisista Isometsä nostaa esiin 14. sijalla hiihtäneen Laura Monosen

– Mononen jatkoi sillä tasolla, millä oli yhdistelmäkisassa (12:s). Se on hyvää perussuorittamista ottaen huomioon, miten yössä hän oli viime vuoden ja tämän vuoden alun. Erittäin potentiaalinen viestihiihtäjä.  

Videolla Laura Monosen kommentit. Juttu jatkuu alla. 


"Veikkasin Karlssonia kolmanneksi"

Vaikka Johaug otti kisojen toisen mestaruutensa, päivän nimeksi nousi hopeanainen, 19-vuotias Ruotsin Frida Karlsson. Supertalentti teki maailmancup-debyyttinsä juuri Seefeldin kisojen alla ja on ottanut MM-lumilta sijat 5 ja 2. 

– Veikkasin häntä kolmanneksi Johaugin ja Ebba Anderssonin taakse, Isometsä paljastaa vetorivinsä.

Asiantuntija osasi odottaa Karlssonilta vahvoja kevätnäyttöjä jo alkukauden esitysten perusteella. Esimerkiksi Bruksvallarnan kympillä marraskuussa Karlsson oli muiden ruotsalaistähtien joukossa toinen häviten Charlotte Kallalle vain 25 sekuntia.    

– Karlsson on osannut ajoittaa huippukuntonsa absoluuttisesti. 

Toiseksi asiaksi Isometsä nostaa välineet. Esimerkiksi yhdysvaltalaisilla oli selvästi vaikeuksia suksien kanssa, sillä heistä paras, Sadie Bjornsen, oli vasta 23:s. 

– Kyllä siellä on menty joukkueena pieleen. Suksella on paljon merkitystä tuollaisessa poikkeusolosuhteessa. Karlssonilla oli varmasti erityisen hyvä suksi. Jos hän olisi saman tasoisella suksella rinnakkain Johaugin kanssa, ero olisi varmasti isompi, Isometsä summaa.

Alla olevilla videoilla Johanna Matintalon, Kerttu Niskasen ja päävalmentaja Matti Haaviston kommentit kympin kisasta. 

Matintalo: Teknisesti haastava keli hiihtää 1:49
Johanna Matintalon kommentit. 

Niskanen: Kiva että pääsin hiihtämään 2:26
Kerttu Niskasen kommentit. 

Haavisto: Monet olisi tyytyväisiä neljänteen sijaan 2:31
Päävalmentaja Matti Haaviston kommentit. 

Lue myös:

    Uusimmat