Kreikan protesteissa heiteltiin kiviä - pääministeri valmis eroamaan tietyin ehdoin

Tuhannet kreikkalaiset osoittivat tänään mieltään Ateenassa, kun vihattu säästösuunnitelma esiteltiin parlamentille.

Opposition painostama pääministeri George Papandreou tarjoutui eroamaan, jotta maahan voitaisiin muodostaa kansallisen yhtenäisyyden hallitus. Hän neuvotteli asiasta oppositiojohtaja Antonis Samaraksen kanssa.

Papandreou asetti eronsa ehdoksi sen, että uusi hallitus tukee EU:n ja IMF:n esittämää säästösuunnitelmaa eikä pyri kaatamaan sitä.

Oppositio vastasi suostuvansa uuden hallituksen muodostamiseen, jos sen pääministerinä ei enää toimi Papandreou ja säästösuunnitelman ehtoja muutetaan.

Kansainväliset lainoittajat ovat todenneet, etteivät ne myönnä lisälainaa velkakriisissä rypevälle Kreikalle, ellei maa toteuta sille ehdotettua säästösuunnitelmaa.

Viisivuotinen suunnitelma sisältää veronkiristyksiä, budjettileikkauksia ja valtion omaisuuden myymistä.

Sen hyväksyminen tarkoittaisi 28 miljardin euron edestä säästöjä ja leikkauksia vuoteen 2015 mennessä sekä valtion omaisuuden myymistä 50 miljardin euron edestä.

Mielenosoitukset riistäytyivät väkivaltaisiksi

Ateenan suurmielenosoitukseen saapui noin 40 000 mielenosoittajaa. Myös Thessalonikin kaupungissa oli 20 000 protestoijaa.

Lisäksi useiden alojen työntekijät järjestivät yleislakon. Se oli jo kolmas protestilakko tänä vuonna.

Ateenassa protestointi ryöstäytyi väkivaltaiseksi parlamenttitalon ja talousministeriön liepeillä.

Paikallisten viranomaisten mukaan ainakin 12 ihmistä loukkaantui mielenosoittajien ja poliisin yhteenotoissa.

Viranomaisten mukaan loukkaantuneiden joukossa oli mielenosoittajien lisäksi poliiseja ja ainakin yksi toimittaja. Poliisi otti kiinni kymmeniä ihmisiä.

Kahakointi sai alkunsa nuorisojoukon heiteltyä kivillä ja polttopulloilla protestia valvoneita poliiseja. Poliisi käytti mielenosoittajia vastaan kyynelkaasua. Silminnäkijöiden mukaan osa protestoijista yritti estää mellakointia.

(MTV3 - STT - Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat