Mainos

Kreikan pelastuspaketti runnottiin kasaan

Euromaiden valtiovarainministerit ovat hyväksyneet Kreikalle myönnettävän laina-avun. Ministerit ovat sopineet asiasta Brysselissä.

Euromaiden ja IMF:n kokonaislaina on kolmen vuoden aikana noin 110 miljardia. Aiemmin euromaat ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF sopivat selvästi pienemmästä eli 45 miljardin lainasta. Euromaiden osuus tukisummasta on ollut kaksi kolmasosaa.

Suomen osuus tästä on noin 1,5 miljardia euroa. Vertailun vuoksi suurimman euromaan Saksan osuus on reilut 22 miljardia.

Lainojen vastineeksi Kreikka sitoutuu tiukkaan säästökuuriin, joka jäädyttää palkkoja, leikkaa eläkkeitä ja korottaa veroja.

Kreikan tilanne on niin paha, että se tarvitsee jo toukokuun puolivälissä eurokumppaneiltaan selvää rahaa. Aiemmin toivottiin, että pelkkä euro-maiden lupaus lainasta riittäisi. Ajateltiin, että lupaus rauhoittaisi markkinat ja takaisi Kreikalle markkinoilta inhimilliset korot, mutta tämä suunnitelma ei toiminut.

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (Kok.) sanoo kannattavansa lainan antoa Kreikalle vain, koska toinen vaihtoehto olisi pahempi kaikille euromaille - myös Suomelle.

- Jos Kreikka ei saisi tätä lainapakettia, seuraukset olisivat erittäin negatiiviset. Jos kävisi niin, että Kreikan talous kaatuisi, se vaikuttaisi kaikkien valtioiden lainojen korkoihin. Euroalueen talous supistuisi. Sillä voisi olla erittäin kielteinen vaikustus Suomen työllisyystilanteeseen, toteaa Katainen.

Kreikka valehteli tilanteesta

Katainen kertoo olevansa vihainen siitä, että Kreikka on hoitanut talouttaan vastuuttomasti ja vielä valehdellut tilanteesta EU-maille.

Kukaan ei pysty takaamaan, että Kreikka todellakin maksaa lainansa takaisin. Siihen kuitenkin pyritään. Niinpä EU vaatii Kreikalta todella tiukkaa ja suunnitelmallista talouskuuria, jonka toteutumista valvovat EU:n omat ihmiset.

Kreikan ilmoittamiin lukuihin ei siis enää uskalleta luottaa. Uutta lainaa annetaan vähän kerrallaan ja aina vain, jos Kreikka on toteuttanut siihen mennessä päivitetyt uudistukset.

Kreikan maksama korko olisi kolme prosenttiyksikköä yli kolmen kuukauden euriborin. Suomi saa markkinoilta lainaa monia euromaita edullisemmin. Katainen laskeekin, että jos koko lainapaketti toteutuu, Suomi saisi Kreikalta korkoja "muutamia kymmeniä miljoonia euroja".

Pysähtyykö lumipallo?

- Kreikan takia monet muut europpalaiset valtiot kärsivät ihan turhaan. Meidän ei pitäisi kärsiä siitä, että yksi on harjoittanut vuosikymmenet huonoa talouspolitiikkaa, Katainen toteaa silminnähden vihaisena.

Tämän viikon aikana myös Espanjan ja Portugalin lainaluokitus on laskenut. Euroopassa spekuloidaankin nyt sillä, vetääkö Kreikka perässään myös nämä maat tai Italian ja Irlannin, joilla myös tekee taloutensa kanssa tiukkaa. Sen jälkeen euroalue olisi todella pulassa.

Katainen uskoo, että Kreikan lainapaketti rauhoittaa markkinat ja suojaa muita maita Kreikan kohtalolta. Ainakin ne saavat lisää aikaa laittaa taloutensa kuntoon.

Kreikan on sitouduttava ankaraan talouskuuriin vastineeksi jättilainoista. Se merkitsee muun muassa sitä, että julkisten alojen palkat jäädytetään ja esimerkiksi alkoholi- ja polttoaineverot nousevat rajusti.

Lue myös:

Katso Anne Sjöholmin raportti

Katso: Studiossa tutkija Paavo Suni

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.