Mainos

Kreikan parlamentti hyväksyi säästöpaketin

Kreikan lisälainojen ehtona oleva 28 miljardin euron säästöohjelma hyväksyttiin keskiviikkona maan parlamentissa odotettua suuremmalla enemmistöllä. EU:n ja Kansainvälisen valuuttarahaston kanssa sovitun ohjelman läpimeno ratkaistaan lopullisesti torstaina käytävässä toisessa äänestyksessä.

Pääministeri George Papandreoun hallituksen voitto oli odotettua selvempi. Säästöohjelmalle antoi tukensa 155 kansanedustajaa ja sitä vastaan äänesti 138 kansanedustajaa. Tulos vahvisti uskoa siihen, että parlamentti hyväksyy myös yksityiskohtaiset säästöpäätökset torstain äänestyksessä.

Tulos otettiin muualla Euroopassa vastaan helpotuksen tuntein. EU-presidentti Herman Van Rompuy ja komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso sanoivat päätöksen osoittavan kansallista vastuuntuntoa. Yksityiskohtaisten päätösten hyväksyminen torstaina varmistaa Kreikan seuraavan 12 miljardin euron tukiluoton.

Kovia leikkauksia, omaisuuden myyntejä

Säästöohjelmalla varmistetaan, että Kreikka pystyy täyttämään tukiluottopaketin ehdot ja tasapainottamaan talouden. Vuosille 2011-2015 ajoittuvat toimet koostuvat puoliksi menoleikkauksista ja puoliksi veronkorotuksista.

Niiden lisäksi valtion velkaa kevennetään samana aikana toteutettavilla yksityistämisillä, joiden lasketaan tuottavan valtiolle 50 miljardia euroa.

Velkaa 30 000 euroa kreikkalaista kohti

Kreikan kriisin taustalla on vuosia jatkunut löysä talouspolitiikka ja yli varojen eläminen, joka johti ylivelkaantumiseen. Tilannetta pahensi monien perättäisten hallitusten harjoittama tilikikkailu, jolla talouden todellinen tilanne peitettiin EU-mailta ja muilta kumppaneilta. Finanssikriisin kärjistyminen puhkaisi kuplan.

Kreikan talous on edelleen suljetumpi ja säädellympi kuin useimpien muiden EU-maiden. Talous on myös varsin korruptoitunut. Transparency International -järjestön korruptiolistalla Kreikka oli viime vuonna vasta 78. sijalla. Veronkierto on laajaa. Työministeriön arvion mukaan neljännes taloudesta ei maksa lainkaan veroja.

Velkaa Kreikalla on nyt 340 miljardia euroa eli noin 30000 euroa jokaista kreikkalaista kohti. Velka vastaa 150 prosenttia maan bruttokansantuotteesta.

(MTV3 - STT - AFP - Reuters)

Katso Risto Puolimatkan juttu (Seitsemän uutiset 29.6.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.