Mainos

Kreikka voinee hengähtää hetkeksi

Nyt eletään Kreikan kannalta mielenkiintoisia aikoja. Maan parlamentti äänesti tänään viiden vuoden säästöohjelmasta, joka meni läpi. Jos sopua ei olisi syntynyt, Kreikka olisi voinut ajautua lopulliseen talouskriisiin.

Jännitettävää jää kuitenkin myös huomiselle, jolloin parlamentti äänestää muun muassa yksityistämisohjelman ehdoista. Kreikka on pakotettu myymään omaisuuttaan seuraavan reilun neljän vuoden aikana, jotta se saisi maksettua velkaansa pois.

Kreikka äänesti tänään 28 miljardin euron säästötoimenpiteistä, jotka on tarkoitus toteuttaa vuoteen 2015 mennessä. Lisäksi 50 miljardin yksityistämisohjelman ehdoista väännetään kättä torstaina.

Supistamista riittää

Nordea pankin analyytikon Jan von Gerichin mukaan Kreikka joutuu supistamaan muun muassa julkisen sektorin palkoista, vähentämään verohelpotuksia sekä pienentämään sosiaaliturvaetuja. Oheisista eristä tulee yhteensä noin 13 miljardia euroa.

Nyt näyttää sille, että Kreikka saa heinäkuussa 12 miljardin euron tukipaketin, koska parlamentti pääsi säästöpaketista sopuun. Tuen ehtona on vielä kuitenkin sopu yksityistämisohjelmasta. Tähän asti Kreikka on saanut vajaat 70 miljardia euroa, jotka se on käyttänyt taloutensa tervehdyttämiseen.

– Kreikka on maksanut myös vanhoja velkojaan pois, Nordea pankin analyytikko Jan von Gerich sanoo.

Katso Risto Puolimatkan juttu (Seitsemän uutiset 29.6.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.