Kouluruokailu täyttää 60 vuotta

Suomen koululaiset ovat saaneet syödä ilmaiseksi työpaikallaan 60 vuotta.

Lähes 900 000 lasta syö koulupäivinä tarkoin koostetun aterian, joka vastaa kolmannesta päivän energiatarpeesta.

Kouluruokailun 60-vuotissyntymäpäivää juhlitaan huomenna. Koulut tarjoavat silloin juhla-aterian, joka Pelimannin ala-asteella huipentuu marjapiirakkaan ja vaniljavaahtoon.

Tänään on ollut ihan tavallinen päivä. Ensimmäiset lapset kipittävät ruokasaliin jo 10.20. Kouluruokailusuositus esittää lounasajaksi klo 11-12.

Ruokailuaika on varhainen, mutta Tuuli Strang, Mimmi Kähkönen, Tuomas Pekkarinen ja Verneri Kulmala lusikoivat keittojaan hyvällä ruokahalulla. He ovat heränneet seitsemän maissa, ja nälkä on ehtinyt jo tulla.

Tuuli, Mimmi ja Tuomas ovat valinneet "suomalaisen minestronen", kinkkuperunakeiton. Vernerin lautasella on pinaattikeittoa.

- Teillä ei ole kellään maitoa eikä leipää? Kysymys toimii kuin opettajan kehotus. Kaikki neljä nousevat kiireesti ja käyvät hakemassa lasillisen maitoa ja karjalanpiirakan. Yhdessä lasissa on vettä.

Fazer Amican ravitsemusasiantuntija Leila Fogelholm toivoo, että kaikki joisivat ruoan kanssa maitoa. Kasvavat lapset tarvitsevat maidon energiaa ja kalsiumia.

Pelimannin koulu käyttää Fazer Amican ruokapalvelua kuten kaikkiaan 41 peruskoulua ja lukiota.

Malliateria ohjaa valintoja

Valtion ravitsemusneuvottelukunta päivitti tänä vuonna kouluruokailusuosituksen.

- Se ei tuonut varsinaisia mullistuksia, sillä meillä on noudatettu suosituksen kriteerejä jo pitkään, Fazer Amican toimitusjohtaja Jaana Korhola sanoo.

Rasvan, sokerin ja suolan määrää on edelleen tarkistettu. Etenkin koulujen välipaloista on poistettu runsaasti rasvaa, sokeria ja suolaa sisältävät tuotteet.

Malliateria tai mallilautanen näyttää koululaisille, miten lautanen täytetään oikeaoppisesti. Puolet lautasesta täytetään kasviksilla, neljännes perunalla, pastalla tai riisillä ja toinen neljännes lihalla, kalalla, munalla tai pavuilla.

Malliateria sisältää yhden tai kaksi kasvisrasvalevitteellä päällystettyä leipäviipaletta, lasillisen maitoa tai piimää sekä mahdollisen jälkiruoan, joka voidaan tarjota myös välipalana.

-Meidän haasteemme on se, että lapsi söisi mahdollisimman monipuolisen ateriakokonaisuuden, koulun rehtori Heli Lehtinen sanoo. Opettajien tehtävänä on huolehtia, että oppilaat noudattavat mallilautasen esikuvaa. Ravitsemusasiantuntija Leila Fogelholmin mukaan lukiolaispojat syövät kaikkein mallikkaimmin.

Ruokailu on osa opiskelua

Kouluruokailu on nivelletty moniin oppiaineisiin.

Yhteisruokailussa lapset oppivat lisäksi syömään kaikkia ruokia ja omaksuvat huomaavaiset käytöstavat. Osa lapsista tarvitsee muita enemmän opastusta.

- Katson että kaikilla lapsilla on juotavaa, tarpeeksi ruokaa ja salaattia, sanoo koulunkäyntiavustaja Carita Kanerva. Hän huomauttaa napakasti lapselle, joka nostaa jalkansa tuolille. Hyvät käytöstavat ovat tärkeitä myös erityisluokan oppilaille.

Kanerva huolehtii siitä, että kaikki ehtivät syömään. Suurin osa lapsista poistuu ruokasalista 10-15 minuutin kuluttua, mutta pieni osa tarvitsee koko käytettävissä olevan puolituntisen.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat