Koululaisen oivalluksella Journalistipalkinto

Kemiläisen koululaisen Waltteri Seretinin paljastama kuvahuijaus palkittiin Bonnierin Suuren Journalistipalkinnon Vuoden juttu -palkinnolla.

Viime elokuussa uutisoitiin maailmanlaajuisesti venäläisen sukellusretkikunnan Pohjoisnapa-retkestä. Juttujen kuvituksena käytettiin kuitenkin kuvaa Titanic-elokuvasta. Kuvahuijauksen oivalsi 13-vuotias kemiläinen koululainen Waltteri Seretin, joka otti yhteyttä Ilta-Sanomiin, lehteen josta hän oli uutisen lukenut.

Vuoden juttu -palkinnon käynnistäjä koululainen Waltteri Seretin

Ilta-Sanomien toimittajat Saku-Pekka Sundelin, Jari Alenius ja Arja Paananen tarttuivat pienen epäröinnin jälkeen Seretinin lehdelle lähettämään sähköpostiin. Lopputuloksena oli suomalaisuutinen, joka lienee yksi maailmalle laajimmin levinneistä.

Palkintolautakunta totesi tapahtumaketjun olleen hyvä esimerkki siitä, miten pienestä oivalluksesta voi kasvaa suuri ja vaikuttava uutinen. Perusteluissa korostettiin myös sitä, kuinka suurikin uutisorganisaatio tarvitsee yleisön apua.

Seretin epäili kuvan aitoutta, koska Titanic-elokuva oli hänelle hyvin tuttu.

-En osaa laskea kuinka monta kertaa olen sen katsonut, sanoi Seretin - ensimmäinen Journalistipalkinnon saanut henkilö, joka ei ole tehnyt päivääkään alan töitä.

-Venäläiset eivät ole vieläkään myöntäneet, että mitään virhettä olisi tehty, huomautti toimittaja Arja Paananen.

Vuoden journalisti: Susanna Reinboth

Nelosen uutisten oikeus- ja rikosasioihin erikoistunut toimittaja Susanna Reinboth palkittiin Vuoden journalisti -sarjassa.

Reinbothin tekemät jutut edistävät palkintolautakunnan mielestä jatkuvasti avointa keskustelua yhteiskunnassa ja pureutuvat sen perusrakenteisiin.

Hän on myös haastanut oikeuslaitoksen pohtimaan tuomioistuinten toiminnan periaatteita ja osallistunut sananvapauskysymyksiä koskeviin keskusteluihin.

Reinboth on tunnettu sinnikkäästä työstään.

-Koska olen uutistoimittaja, suurin osa jutuista syntyy yhdessä päivässä. Mutta pidän yllä myös projekteja, jotka saattavat kestää jopa kuukausia.

Oikeus- ja rikostoimittaja saattaa työnsä vuoksi tuntea itsensä välillä turvattomaksi.

-Minua on kerran uhattu ja kotiini kohdistettiin häirintää. Siitä on noin 13 vuotta aikaa. Mutta muuten täällä on saanut rauhassa kirjoittaa, jopa rikollisjärjestöistä, sanoi Reinboth.

Oikeustoimittajan työ on usein raskasta - kirjoittaa asioista, joista kukaan ei haluaisi puhuttavan, mennä keskelle ihmisten pahinta kriisiä. Reinboth myönsi, että joskus tekisi mieli kirjoittaa kivoja, harmittomia juttuja, joista kaikki tulisivat iloisiksi.

Vuoden journalistinen uudistus: Kantri

Marraskuussa 2007 aloittanut Maaseudun Tulevaisuuden kuukausiliite Kantri jatkaa lehden aiempia uudistuksia ja tuo uuden ulottuvuuden päälehden sisältöön ja muotoon. Vuoden Journalistisesta uudistuksesta palkittiin Kantrin toimitussihteeri Mia Palokallio ja graafikko Piia Ouri.

Palkintolautakunnan mukaan kuukausiliite on pirteä, yllättävä ja tyylikäs. Se on vedonnut myös kaupunkilaisiin lukijoihin - levikki on kasvanut maaseudun tyhjenemisestä ja maatalouden rakennemuutoksesta huolimatta.

Parivaljakon ajatusmaailma lähtee siitä, että suomalaiset kaupunkilaiset ovat henkisesti maalaisia. Toimitussihteeri Mia Palokallio muistuttikin maalaisjuurista arvioidessaan Kantrin suosion syytä. Graafikko Piia Ouri puolestaan sanoi uskovansa, että jokainen suomalainen tietää millainen on se rauha mikä löytyy luonnosta.

Bonnierin Suuri Journalistipalkinto jaettiin nyt seitsemännen kerran. Kolmeen sarjaan tuli ehdotuksia ennätysmäärä, yhteensä 80. Kunkin sarjan palkinto on suuruudeltaan 7500 euroa.

(MTV3)

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat