Kouluja suljetaan, mutta ei kuntaliitosten takia

Koulujen määrä on vähentynyt, mutta koulutuspalvelujen saavutettavuus ei ole olennaisesti heikentynyt. Näin todetaan kunta- ja palvelurakenneuudistuksen Paras-hanketta arvioineessa raportissa.

Raportin mukaan kuntaliitokset eivät selitä koulujen sulkemisia. Syynä ovat ennemminkin muutokset väestörakenteessa, ja koulujen lakkauttamisen taustalla on kouluikäisten lasten määrän väheneminen. Yksi raportin sanoma on, että koulutuspalvelujen lähitulevaisuutta määrittävät kuntaliitoksia enemmän kuntien väestökehitys, taloudellinen tilanne ja arvovalinnat.

Projektitutkija Jouko Mehtäläinen sanoo, etteivät liitoskunnat ole ainakaan toistaiseksi pystyneet tuottamaan koulutuspalveluja muita kuntia edullisemmin. Mehtäläisen mukaan tähän vaikuttavat muun muassa henkilöstön irtisanomissuoja, laitekannan yhtenäistäminen sekä koulujen saneeraukseen ja rakentamiseen liittyvät investoinnit.

Oppilasta kohden lasketut perusopetuksen kustannukset ovat olleet suurimmat maaseutumaisissa kunnissa ja pienimmät kaupunkimaisissa kunnissa.

Hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkunen (kok.) muistuttaa, että kustannusten lisäksi on tärkeää arvioida myös opetuksen laatua.

– Muutaman vuoden takainen seuranta osoitti, että kuntaliitosten avulla muun muassa oppilashuollon tasoa oli saatu paremmaksi.

Koulumatkat ovat pidentyneet

Kouluverkon harveneminen on johtanut siihen, että koulumatkat ovat viiden viime vuoden aikana jonkin verran pidentyneet. Myös koulukuljetusten määrä on lisääntynyt. Matkojen pidentymistä ja kuljetusten lisääntymistä tapahtui liitoskunnissa hieman enemmän kuin muissa kunnissa.

– Koulujen sulkemiset johtuvat ennen kaikkea ikäluokkien pienentymisestä ja kiihtyneestä muuttoliikkeestä keskuksiin, eivätkä välttämättä liity kuntaliitoksiin lainkaan, ministeri Virkkunen sanoo.

Pidentynyt koulumatka voi olla kurja juttu, mutta Mehtäläinen kaivaa esiin positiivisen näkökulman.

– Kolikolla on tässäkin asiassa kaksi puolta. Kauempana oleva koulu voi olla paremmin varusteltu kuin vanha koulu.

Lain mukaan edestakainen koulumatka saa kestää alakoululaisella korkeintaan kaksi ja puoli tuntia.

(MTV3–STT)

Lue myös:

    Uusimmat