Kotihoidontuki ei muutu heti - "eläkää kuten ennenkin"

Hallituksen ajama kotihoidontuen muutos askarruttaa monia pikkulapsiperheitä: koskeeko tämä meitä?

Asiaa valmistelevan sosiaali- ja terveysministeriön vastaus on selkeä: ehkä.

Hallitus on ehdottanut kotihoidontuen jakamista tasan äitien ja isien kesken. Kun tähän mennessä äiti on voinut hoitaa lasta tuen turvin kotona 3-vuotiaaksi, niin jatkossa äiti voisi olla kotona 1,5 vuotta ja isä 1,5 vuotta.

Peruspalveluministerin valtiosihteeri Ulla-Maija Rajakangas sanoo, että muutoksen aikataulua ei tiedä kukaan, mutta on selvää, ettei kotihoidontuen käytäntöjä muuteta hetkessä.

– Muutos ei todellakaan tule vielä alkuvuodesta 2014. En pysty sanomaan mitään päivämäärää, mutta sitten kun päästään poliittiseen lopputulokseen, niin rakennepaketin kaikkia osia aletaan työstää. Paketti sisältää paljon asioita, joista kotihoidontuki on vain yksi.

Periaatteessa muutos voi siis koskea esimerkiksi niitä perheitä, joille on syntymässä lapsi alkuvuodesta 2014. Jos äiti on ajatellut olla kolme vuotta kotihoidontuella, voi olla, että hän saakin tukea vain 1,5 vuotta, ja sen jälkeen kotiin pitäisi jäädä isän, mikäli lasta halutaan hoitaa kotona 3-vuotiaaksi.

Rajakangas ei halua lähteä spekuloimaan esimerkkitapausta pitemmälle.

– Nyt ei vielä tiedetä mikä lopullinen sisältö on. Joka tapauksessa muutosta ei tehdä niin, että ihmiset joutuvat kohtuuttomiin tilanteisiin.

– Sanoisin perheille, että suunnittelevat elämäänsä kuten ennenkin. Elämässä kuitenkin tapahtuu paljon muitakin asioita, jotka vaikuttavat ihmisten päätöksentekoon kuin kotihoidontuen ratkaisu ministeriössä, sanoo Rajakangas.

Lue myös:

    Uusimmat