Kosovoon ei toistaiseksi uusia joukkoja

Nato-maiden suurlähettiläät päättivät perjantaina olla lähettämättä toistaiseksi uusia rauhanturvaajia Kosovoon. Päätöstä perusteltiin toteamalla, että Kosovon ja varsinkin Mitrovican kaupungin tilanne ovat hallinnassa.

Robertson, George

-Haluan tähdentää, että Kosovon tilanne on hallinnassa ja että Mitrovicassa on rauhallista. Kforilla (Kosovossa olevilla Nato-johtoisilla joukoilla) on riittävästi resursseja tilanteen käsittelemiseksi, Naton pääsihteeri George Robertson sanoi suurlähettiläiden kokouksen jälkeen julkaistussa lausunnossa.

-Mitrovican tilanne on mahdollinen tulehduspesäke. Se leimahti, mutta me hoidimme levottomuudet nopeasti ja päättäväisesti, hän lisäsi. -Me olemme päättäneet pitää (Nato-johtoiset) Kfor-joukot oikean vahvuisina, jotta ne selviytyisivät kaikista turvallisuustehtävistään. Tällä hetkellä me arvioimme kiireellisesti, mitä meidän pitää vielä tehdä, Robertson sanoi.

Kfor-joukkojen vahvistamista vaatineisiin neljään maahan viitaten pääsihteeri Robertson kertoi, että "lisäjoukkoja on jo tarjottu ja että joukkojen vahvuuksia harkitaan jatkuvasti".

Eri mieltä tarpeesta

Robertson ja Naton Euroopan-joukkojen komentaja kenraali Wesley Clark olivat ennen kokousta eri mieltä lisäjoukkojen tarpeesta. Clark vaati eilen noin 2000 lisäsotilaan lähettämistä Kosovoon. Erimielisyyksien silottelemiseksi suurlähettiläät sanoivat yhteisessä lausunnossaan, että lisäjoukkojen lähettäminen saattaa tulla ajankohtaiseksi.

Ranska on päättänyt lähettää 700 sotilasta ja myös Kanada, Espanja ja Yhdysvallat ovat ilmoittaneet olevansa valmiit lähettämään lisäjoukkoja alueelle. Tällä haluttaisiin kuitenkin vain palauttaa kahdeksan viime kuukauden aikana huvenneiden Kfor-joukkojen vahvuus ennalleen. Uusien vahvistusten lähettämistä tämän lisäksi ei sen sijaan pidetä ajankohtaisena.

Reinhardtilla ongelmia

Naton Kfor-joukkojen komentajan kenraali Klaus Reinhardtin mukaan kaikkien maiden on osallistuttava Kosovossa ja sen lähialueilla olevien joukkojen vahvuuden palauttamiseen viime vuoden tasolle. Kosovossa, Makedoniassa ja Albaniassa oli kesällä lähes 49000 sotilasta ja määrä on nyt laskenut 44000:een. Tämä saattaa suuresti koetella joukkojen kestokykyä, jos uusia levottomuuksia puhkeaa.

Reinhardtin toisena ongelmana on se, että vain pari kolme maata on valmiita sijoittamaan rauhanturvaajiaan sovittujen vyöhykkeiden ulkopuolelle räjähdysalttiisiin paikkoihin. Uudet yhteenotot serbien ja Kosovon albaanien välillä uhkaavat usealla taholla alueella. Tämä koskee ei vähiten Mitrovicaa, jossa 3000 serbiä kokoontui tänään mielenosoitukseen serbejä vastaan.

Lisäjoukkojen tarpeellisuus on viime päivinä korostunut juuri Mitrovican kaupungin väkivaltaisuuksien myötä. Pohjois-Kosovossa sijaitseva Mitrovica on jakautunut kahtia serbi- ja albaanienemmistöisiin kaupunginosiin, ja väestöryhmät ovat ottaneet rajusti yhteen Kfor-joukkojen rauhoittelusta huolimatta.

Jugoslavian joukkojen poistuttua Kosovosta heinäkuussa on yli 250 000 serbiä paennut maakunnasta albaanien koston pelossa.
(STT-TT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat