Mainos

Kosovolaiset odottavat itsenäisyysjulistusta

Köyhyyden keskellä elävä kansa on turhautunut, kun jatkuvat neuvottelut eivät ole tuoneet todellisia muutoksia.

Kosovolaiset odottavat johtajiensa lupaamaa julistusta maan itsenäistymisestä. "Meidän on saatava itsenäisyytemme, olemme maksaneet siitä jo niin paljon", sanoo kadunmies Pristinassa. Kiihkeimmin itsenäisyyttä ajavan puolueen johtaja Albin Kurti on kehottanut kannattajiaan kokoontumaan parlamenttitalon edustalle rauhanomaiseen mielenosoitukseen ja pysymään siellä yötä-päivää kunnes johtajat ovat antaneet itsenäisyysjulistuksen.

Vielä sunnuntai-iltana parlamenttitalon ja hallitusrakennuksen liepeillä oli hiljaista, Ottomanien vastaisessa taistelussa kunnostautunut kansallissankari Grerji Kastroitj Skenderbeu ratsunsa selässä muistutti pitkästä ja väkivaltaisesta historiasta. Sen juurella katukauppiaat myivät salakuljetettuja taskupuhelimia sumuisessa tihkusateessa.

Viereiseen lopputankoon on nostettu puna-musta Albanian lippu, vaikka virallisesti ollaankin Serbiassa. Uuden Kosovon lipun suunnittelu on käynnisssä, sen pitäisi symbolisoida kaikkia vähemmistöjä, myös serbejä, mustalaisia, egyptiläisiä ja askaasheja.

Lupaus velvoittaa

Vaalit voittanut uusi pääministeri Hasim Thaci on vaikeassa välikädessä: hän on taistellut itsenäistymisen puolesta siitä asti kun Slobodan Milosevic kumosi Kosovon autonomian 1989. Kun poliittinen painostus ei tuonut tulosta, Thaci painui maan alle ja perusti Albanian Vapautusarmeijan KLA:n vuonna 1993 ja johti sitä taisteluissa serbejä vastaan 1990-luvun lopulla.

Taistelujen välissä Thaci asui Sveitsissä ja suoritti yliopistossa loppututkinnon politiikka pääaineenaan. Hän puhuu sujuvaa englantia ja käyttäytyy virtaviivaisemmin kuin laittoman sissiliikkeen johtajalta ehkä odottaisi. Serbia on vastustanut Thacin ottamista neuvottelupöytään, koska se pitää häntä terroristina. Thaci onkin etsintäkuulutettu Serbiassa, kerran hänen pidätettiin Unkarissa mutta nyt suuren vaalivoiton jälkeen hänen asemansa Kosovon johtajana on taattu.

Thacin on vaikea perääntyä lupauksesta julistaa Kosovo yksipuolisesti itsenäiseksi, mutta kansainvälinen yhteisö painostaa häntä odottamaan vielä muutamia viikkona. Kadunmiehet sanovat odottaneensa jo liian kauan. Kansa on turhautunut määräaikoihin, joita on seurannut vain uusien neuvottelujen aloittaminen.

Laiton toiminta kukoistaa

Odotusaikana Kosovon elinkeinoelämä on luhistunut, hiilivoimalaa lukuun ottamatta kaikki tuotantolaitokset ovat lopettaneet, serbit ovat vetäneet toimintansa pois Kosovosta, eikä uusia investointeja ole tulossa ennen kuin maan juridinen asema on selkeä. Työttömyys on valtavan suurta: arvioiden mukaan suuri enemmistö, jopa 70% aikuisista on vailla vakinaista työtä.

Sen sijaan laiton kauppa, huumekauppa, asemyynti, salakuljetus ja ihmiskauppa pyörittävät omaa järjestelmäänsä, joka on lain ulkopuolella. Valtio ei pysty keräämään laittomasta toiminnasta veroa, sen vähäisistä verotuloista 70% tuleekin tullimaksuista. Köyhät ovat äärimmäisen köyhiä: yli 400 000 ihmistä joutuu tulemaan toimeen alle yhdellä eurolla vuorokaudessa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.