Kosovo-neuvottelut alkoivat vailla toivoa edistyksestä

Albaanienemmistöinen Kosovo on uhannut julistautua itsenäiseksi yksipuolisesti. Serbia ei hyväksy maakuntansa itsenäistymispyrkimyksiä, vaan tarjoaa maakunnalle laajaa autonomiaa.

Euroopan unionin, Venäjän ja Yhdysvaltojen diplomaattitroikka on aloittanut Wienissä uuden neuvottelukierroksen Kosovon maakunnan asemasta. Neuvotteluissa Kosovon albaanien ja Serbian edustajien kanssa ei odoteta saavutettavan läpimurtoa tai edes merkittävää edistystä.

Albaanijohtajat kehottivat tänään Serbiaa jälleen kerran lopettamaan itsenäisyytensä kampittamisen ja keskittymään tulevaan, kahden valtion rauhanomaiseen rinnakkaiseloon.

- Meillä on mahdollisuus selventää Kosovon itsenäisyyttä. Asian ydin on suhteemme Serbiaan. Meillä on mahdollisuus luoda perusta kypsälle ja vakaalle suhteelle kahden riippumattoman naapurin välille, maalaili Kosovon pääministeri Agim Ceku.

EU:n lähettiläs Wolfgang Ischinger korosti, että maakunnan jakamisesta ei keskustella.

- Kysymys maakunnan jakamisesta ei koskaan ole ollut esillä troikan keskuudessa, eikä sitä ole nostettu esiin kummankaan neuvotteluosapuolen taholta, Ischinger kielteli.

Tänään osapuolet tapasivat välittäjät erikseen. Suorien neuvottelujen on määrä alkaa ennen joulukuuta. Ischinger tekikin heti selväksi, että diplomaattien mandaatti loppuu 10. joulukuuta, ja siihen mennessä neuvottelut on saatava päätökseen.

Pattitilanne jatkuu

Serbit ja albaanit kävivät YK:n erityislähettilään Martti Ahtisaaren johdolla neuvotteluja Kosovosta yli vuoden maaliskuuhun saakka pääsemättä yksimielisyyteen. Tämän jälkeen Ahtisaari ehdotti Kosovolle rajoitettua itsenäisyyttä YK:n valvonnassa. Venäjä kuitenkin esti suunnitelman läpimenon turvallisuusneuvostossa.

Länsimaat suostuivat vastahakoisesti uusiin neuvotteluihin, joille asetettiin määräajaksi 10. joulukuuta. Venäjä ei ole hyväksynyt määräaikaa.

Diplomaatit ja useat albaanipoliitikot pelkäävät levottomuuksien alkavan alueella uudelleen, mikäli pattitilanne jatkuu. Kosovo on uhannut julistautua itsenäiseksi yksipuolisesti, jos neuvottelut päättyvät tuloksettomina. Serbian mukaan tämä on vastoin kansainvälisen oikeuden säädöksiä. Kosovo on yhä Serbian maakunta, vaikka se on YK:n hallinnassa.

Yksipuoliset toimet voisivat hajottaa EU:n yhteisrintaman, ja Serbia saattaisi ehkä yrittää tukahduttaa uuden valtion taloudellisesti muun muassa sulkemalla kaikki sisäänmenotiet.

Serbian pääministeri Vojislav Kostunica varoitti tänään jälleen kerran Kosovon yksipuolisesta itsenäisyydestä:

- Meidän on varoitettava kansainvälistä yhteisöä ja lähettävä viesti, josta käy selville, että yksipuolisesti julistettu itsenäisyys olisi arvoton, Kostunica sanoi.

Serbian albaanienemmistöinen maakunta Kosovo on ollut YK:n hallinnossa vuodesta 1999. Maakunnassa on 16 000 rauhanturvaajaa 35 maasta, myös Suomesta.

(MTV3-EBU-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat