Mainos

Koskelo karsisi puolet käräjäoikeuksista

Korkeimman oikeuden presidentin mielestä tuomioistuimissa pitäisi uudistaa organisaatiota ja käytäntöjä ennen kuin niissä aletaan valtion tuottavuusohjelman mukaisesti vähentää väkeä.

Puolet Suomen käräjäoikeuksista pitäisi lakkauttaa, katsoo korkeimman oikeuden presidentti Pauliine Koskelo. Koskelo sanoo Aamulehden haastattelussa, että noin 30 käräjäoikeutta riittäisi.

Tällöin jokainen käräjäoikeus olisi riittävän suuri, ja niihin riittäisi monen alan erityisosaamista. Nyt iso ja vaikea juttu saattaa lamaannuttaa pienen käräjäoikeuden toiminnan. Nykyään Suomessa on 58 käräjäoikeutta, joista hallitus on juuri päättänyt lakkauttaa neljä.

Koskelon mielestä tuomioistuimissa pitäisi uudistaa organisaatiota ja käytäntöjä ennen kuin niissä aletaan valtion tuottavuusohjelman mukaisesti vähentää väkeä. Jos väkeä vain vähennetään, käsittelyajat pitenevät entisestään ja oikeusturva kärsii.

Koskelo esittää myös hovioikeuden seulontamenettelyn lopettamista. Sen avulla hovioikeudet ovat voineet jättää käsittelemättä sellaisia juttuja, joissa on selvää että käräjoikeuden päätös on oikea. Koskelon mukaan laki ei ole tarpeeksi selvä. Hovioikeuksien välillä on ja jopa sisällä on eroja siinä mitä asioita otetaan tuomittavaksi. Osa hovioikeuksista on seulonut pois liian isoja rikoksia, jotka pitäisi tutkia perusteellisesti hovioikeudessa.

Hänen mielestään seulontamenettely pitäisi korvata järjestelmällä, jossa hovioikeus voi kieltäytyä käsittelemästä asiaa vain tarkkojen kriteerien perusteella. Oikeusministeriössä on Koskelon mukaan tarkoitus pian aloittaa uuden järjestelmän valmistelu.

(MTV3-STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja