Koronaviruslääke voisi muuttaa kaiken: Näitä lääkkeitä pidetään lupaavimpana taudin hoidossa – testataan jo tuhansilla ympäri maailman

Koronavirusepidemia kestää vielä pitkään, arvioi tartuntatauteja tutkinut evoluutiobiologi Tuomas Aivelo 7:46
Tutkija Tuomas Aivelo kertoo videolla, että koronavirusepidemia voi kestää vielä pitkään.

Kymmeniä jo olemassa olevia lääkkeitä testataan parhaillaan koronaviruksen hoidossa. Lupaavimpina pidetään remdesivir-nimistä lääkeainetta, joka saattoi pelastaa yhden huonokuntoisen koronaviruspotilaan Yhdysvalloissa. Lääkkeen löytyminen muuttaisi epidemiatilannetta ympäri maailmaa radikaalisti.

Koronaviruslääkkeen löytämiseksi on käynnistynyt ennennäkemätön kilpajuoksu.

Koska kokonaan uuden lääkkeen kehittämisessä kestää vuosia, suurin toivo kohdistuu nyt siihen, voisiko joku jo olemassa olevista lääkkeistä tepsiä koronavirusinfektion hoidossa ja maanlaajuisten epidemioiden hillitsemisessä.

Niin yksityiset lääkeyritykset, valtiolliset toimijat kuin WHO ovat käynnistäneet laajoja kokeita selvittääkseen asiaa ja tällä hetkellä kymmenien lääkeaineiden toimivuutta testataan koronavirusinfektion hoidossa.

THL arvioi, että koronavirusepidemia kestäisi Suomessa huomattavasti yli kolme kuukautta. Tartuntatauteja tutkinut evoluutiobiologi Tuomas Aivelo totesi MTV Uutisten haastattelussa, että epidemia voi kestää jopa vuoden loppuun, mutta tilanne voisi muuttua radikaalisti, jos lääkehoito löytyisi.

Lupaavimpia lääkkeitä kokeillaan jo koronaviruksen hoidossa ympäri maailmaa

Maailman terveysjärjestö WHO lanseerasi jo toissa viikolla kansainvälisen ohjelman, jonka tarkoituksena on kerätä maailmanlaajuista dataa siitä, voidaanko koronaviruksen aiheuttamaa hengitystieinfektiota hoitaa jo olemassa olevilla lääkkeillä.

Ohjelma toimii näin: kun ihmiseltä vahvistetaan koronavirustartunta, sairaala voi hänen suostumuksellaan luovuttaa hänen tietonsa WHO:n järjestelmään. Järjestelmä arpoo potilaalle yhden lupaavista, testattavista lääkeaineista, ja sairaala kirjaa järjestelmään, kuinka potilaan hoito etenee.

WHO kerää dataa nimenomaan lääkkeistä, joiden katsoo olevan kaikkein lupaavimpia. Lupaavimpina lääkkeinä WHO pitää kokeellista viruslääkeainetta nimeltään remdesivir, malarialääkkeitä klorokiinia ja hydroksiklorokiinia, kahden HIV-lääkkeiden lopinavirin ja ritonavirin yhdistelmää sekä samoja lääkkeitä yhdistettynä Interferon beta-nimiseen aineeseen.

Esittelemme lääkeaineet tässä artikkelissa.

Lupaava kokeellinen hoito saattoi auttaa yhdysvaltalaispotilaita – ”Tällä lääkkeellä parhaat mahdollisuudet”

− Remdesivirillä on parhaat mahdollisuudet päätyä koronaviruksen hoidossa käytetyksi lääkkeeksi, sanoo koronavirusta tutkinut Jiang Shibo Shanghain yliopistosta Science-lehdelle.

Remdesivir on lääkeaine, joka pysäyttää virusten lisääntymisen hillitsemällä RNA-replikaasia. Sitä kokeiltiin Kongossa Ebola-epidemian aikaan kolmen muun lääkkeen ohjella.

Lääke ei toiminut Ebolan hoidossa, mutta eläinkokeissa huomattiin, että se vaikuttaa SARS:ia ja MERS:iä aiheuttaviin koronaviruksiin.

Ensimmäiselle vahvistetulle koronaviruspotilaalle Yhdysvalloissa annettiin remdesiviriä. Ensin hänen tilansa huononi, mutta vointi parani huomattavasti seuraavana päivänä.

Yhdysvalloissa on uutisoitu myös toisesta tapauksesta, jossa koronavirusinfektiota on hoidettu remdesivirillä. Kalifornialaismies, jonka uskottiin menehtyvän infektioon, toipui saatuaan lääkettä.

Yksittäiset toipuneet potilaat eivät kuitenkaan vielä vahvista, että lääke olisi tehokas ja turvallinen.

Kiinalaistutkimus hehkuttaa malarialääkkeitä – tulokset kuitenkin ristiriitaisia

Malarialääkkeet klorokiini ja hydroksiklorokiini ja niiden käyttö koronaviruksen hoidossa on saanut paljon julkisuutta. Klorokiini ja hydroksiklorokiini vaikuttavat solujen endosiineihin niin, että virusten on vaikeampi päästä sisään soluihin.

Kiinassa tehdyssä tutkimuksessa, jossa sataa potilasta hoidettiin klorokiinilla, hehkutettiin sen tehokkuutta, ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoi perjantaisessa lehdistötilaisuudessa uskovansa lääkkeen vielä muuttavan kaiken.

Kiinalaistutkimusessa käytettyä dataa ei ole kuitenkaan vielä julkaistu ja WHO neuvottelee kiinalaisten tutkijoiden kanssa, jotta saisi datan käyttöönsä.

Ilman mediahuomiota WHO olisi Science-lehden mukaan jättänyt klorokiinin ja hydroksiklorokiinin ohjelmansa ulkopuolelle. Vaikka klorokiini näyttää lupaavalta solutason tutkimuksissa, eläinkokeissa se pahensi joidenkin virustautien oireita.

Hydroksiklorokiinilla on myös vakavia sivuvaikutuksia, ja se vaikuttaa esimerkiksi sydämen toimintaan. Se huolettaa etenkin siksi, että sydänsairaat ovat uuden koronaviruksen riskiryhmää.

Toimisiko HIV-lääke, jos sitä annettaisiin koronapotilaalle tarpeeksi varhain?

HIV:n lääkehoidossa käytetty ritonavirin ja lopinavirin kombinaatio, joka tunnetaan valmistenimellä Kaletra, on ollut lupaava eläinkokeissa MERS-viruksen hoidossa.

Lääke vaikuttaa viruksen rakenteeseen niin, ettei se pysty infektoimaan uusia soluja. Näin se hidastaa sairauden etenemistä. Ritonavir ja lopinavir vahvistavat toistensa toimintaa.

Lue uusimmat tiedot koronavirusepidemiasta Suomessa tästä.

Kaletran käytön tulokset SARS:in ja MERS:in hoidossa ovat kuitenkin olleet vaihtelevia ihmisillä, eivätkä ensimmäiset kokeet uuden koronaviruksen hoidossa ole olleet lupaavia.

Wuhanissa tehdyssä tutkimuksessa lääkettä saavien ja sitä saamattomien kontrolliryhmien välillä ei ollut eroa. Tutkijat kuitenkin kuitenkin huomauttavat, että potilaat, jotka saivat lääkettä, olivat jo valmiiksi hyvin sairaita, ja lääke saatettiin antaa liian myöhään.

Kymmeniä muita lääkeaineita kokeilussa

WHO:n ohjelman lisäksi yksityiset lääkeyritykset kokeilevat parhaillaan kymmenien lääkkeiden tehoa koronan hoidossa.

MTV Uutiset kertoi sunnuntaina suomalaisen lääkeyhtiön läpimurrosta, joka voisi auttaa koronaviruksen aiheuttaman keuhkoinfektion hoidossa.

Yhtiöllä ei kuitenkaan ole vielä valmista lääkettä, vaan vasta ”kliininen tutkimusaine”. Sen kehittely lääkkeeksi ja käyttöönotto kestäisi Faron Pharmaceuticals Oy:n toimitusjohtaja Markku Jalkasen mukaan 2−3 vuotta.

Fimealta olisi teoriassa mahdollista saada lupa lääkkeen käyttöönottoon nopeutetulla aikataululla, mutta Jalkanen ei kerro, kuinka kauan lääkkeen käyttöönotossa kestäisi siinä tapauksessa, että lupa saataisiin.

Myös varta vasten juuri koronaviruksen hoitoon tarkoitettuja lääkkeitä on tekeillä useissa lääkeyrityksissä, mutta niiden ongelma on sama kuin suomalaislääkkeen kanssa: kehittelyssä kokeineen voi kestää vuosia.

Lue myös:

    Uusimmat