Amerikkalaiset hamstraavat hevosten loislääkettä koronaan – "ihmelääke" voi tappaa

Miten erottaa korona-ja allergiaoireet toisistaan ja milloin testiin? – Ylilääkäri kertoo huolestuttavista oireista 3:28
Miten erottaa korona-ja allergiaoireet toisistaan ja milloin pitää mennä testiin? – ylilääkäri kertoo huolestuttavista oireista.

Yhdysvalloissa väitellään siitä, voisiko loislääke ivermektiini auttaa koronavirustaudin hoidossa. Viranomaiset ovat varoittaneet ihmisiä, ettei heidän tulisi käyttää eläimille tarkoitettuja lääkevalmisteita, kertoo The Washington Post.

Loislääke ivermektiini saattaa olla uusi hydroksiklorokiini – malarialääke, josta toivottiin koronaviruspandemian alussa apua sairastuneiden hoitoon, mutta turhaan.

Joulukuussa 2020 nevadalaisen rehukaupan myyjä ilmaisi paikallisen televisiokanavan haastattelussa huolensa ihmisistä, jotka ostivat hevosille tarkoitettua lääkettä henkilökohtaiseen käyttöön. Lääkettä halajavia ihmisiä on ollut sittemmin niin paljon, että rehukauppojen varastot ovat uhanneet tyhjentyä ja eläimet jäädä vaille tarvitsemaansa hoitoa.

Myös Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA on ottanut kantaa ilmiöön. Viraston tietoon on kantautunut kertomuksia lukuisista potilaista, jotka ovat joutuneet sairaalahoitoon hevosille tarkoitettua ja helpommin saatavaa ivermektiiniä käytettyään.

Ivermektiiniä käytetään myös ihmislääketieteessä, mutta eläimille tarkoitetut lääkkeet sisältävät usein niin paljon enemmän ainetta, että ne voivat olla hyvin myrkyllisiä ihmisille. Suuret ivermektiiniannokset voivat johtaa pahoinvointiin, ripuliin, verenpaineen alenemiseen, allergisiin reaktioihin, sairaskohtauksiin, maksavaurioihin sekä jopa kuolemaan.

Ivermektiinin tehosta koronaan ei luotettavaa näyttöä

Ivermektiiniä on käytetty vuosikausia, mutta sen tehosta koronavirustaudin hoidossa ei ole vakuuttavaa tieteellistä näyttöä.

Ivermektiiniä käytetään monien loismatojen sekä esimerkiksi syyhypunkkien ja päätäiden hoitoon. Osa lääkäreistä on kuitenkin väittänyt ivermektiinin olevan "ihmelääke" koronaan, minkä vuoksi se tulisi ottaa käyttöön välittömästi eikä jäädä odottamaan laajojen satunnaistettujen kliinisten kokeiden valmistumista.

Kiinnostus ivermektiiniä kohtaan ponnahti äkilliseen nousuun viime keväänä, kun pienessä australialaisessa tutkimuksessa havaittiin, että lääke esti koronaviruksen kahdentumista laboratoriokokeissa. Elokuussa tehdyssä yhdysvaltaisessa satunnaistetussa sokkotutkimuksessa kuitenkin todettiin, ettei lääke auttanut lievästä koronasta kärsiviä potilaita.

Osa ivermektiiniä käyttäneistä ihmisistä on kokenut saaneensa siitä apua koronaoireisiin. Vaikutus on saattanut kuitenkin olla seurausta myös siitä, että suurin osa ihmisistä paranee lopulta koronasta. Monet tutkijat ovat varoittaneet, että ihmisten on mahdotonta ottaa lääkettä riittävän suuri annos, jotta sillä olisi viruksia tuhoava vaikutus.

Koronaan etsitään kiivaasti lääkettä

Loppuvuonna ilmestyneessä Maailman terveysjärjestö WHO:n jättitutkimuksessa selvisi, että koronan hoitoon käytetyistä lääkkeistä on vain vähän apua. Samalla kun valtiot käyvät kilpailua koronarokotteista, etsitään kiivaasti uusia mahdollisia lääkkeitä viruksen aiheuttaman taudin hoitoon.

Esimerkiksi Yhdysvaltain terveysvirasto suunnittelee nyt tutkivansa vanhoja ja ennestään hyväksyttyjä lääkkeitä, joita voisi mahdollisesti käyttää koronaoireiden helpottamiseen. Ehdokaslistan kärjessä on esimerkiksi ivermektiini.

Suomessa sairaalahoitoon joutuneita koronapotilaita hoidetaan pääasiassa oireenmukaisesti eli itse viruksen sijaan hoidetaan sen aiheuttamia oireita. Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan tutkimusnäyttöä on siitä, että deksametasoni, tietty kortikosteroidi, olisi hyödyllinen vakavassa taudissa esimerkiksi potilailla, jotka tarvitsevat happihoitoa.

Lisäksi tutkitaan useita muita lääkkeitä ja vasta-ainevalmisteita sekä niiden yhdistelmiä.

Lue lisää aiheesta koronavirus.

Lue myös:

    Uusimmat