Koronavirus voi matkustaa Suomeen ruoan mukana – kiinalaisten nettikauppojen paketitkin ovat teoriassa riski: "Paketteihin ja tuotteisiin voi mennä räkää"

3:55
Pelko koronaviruksesta on tyhjentänyt apteekkien hyllyt hengityssuojista Suomessakin. Niistä on kuitenkin vain vähän hyötyä. Katso video!

Koronavirus tarttuu herkimmin pisara- ja kosketustartuntana.

Ainakin 80 henkeä vaatinut ja yli 2700 ihmiseen tarttunut koronavirus voi siirtyä Kiinasta Suomeen elintarvikkeiden mukana.

– Paljon riippuu ruokatarvikkeiden käsittelijöiden hygieniasta. Jos käsihygienia ei ole kunnossa, virus voi matkustaa ruoan mukana. Elintarvikkeissa olosuhteet ovat virukselle varsin hyvät, sillä ruoka kuljetetaan kylmässä ja kosteassa, Turun yliopiston virusopin professori Ilkka Julkunen perustelee.  

Kuumennus tuhoaa viruksen

Usean päivän matka-ajat kuitenkin heikentävät koronaviruksen mahdollisuuksia säilyä hengissä. Julkusen mukaan on vielä vaikea arvioida, miten pitkään koronavirus pysyy elossa erilaisilla pinnoilla. Kunnon tutkimustietoa ei yksinkertaisesti ole vielä olemassa.

– Mutta kyllä koronavirus voi matkustaa Suomeen ruoan mukana – kiinalaisten nettikauppojen paketitkin ovat teoriassa riski

Julkusen mukaan ruoan lämmitys on tehokas keino varmistaa, ettei kylmäketjun läpi kulkeneessa elintarvikkeessa tule kylkiäisenä koronavirusta.

– Lämmitys tekee koronaviruksen vaarattomaksi, Julkunen neuvoo.

Paketit ovat teoreettinen riski

Ihmisten ylähengitystiet ovat koronaviruksen luontainen elinympäristö. Ihmiskehon ulkopuolelle päädyttyään virus ei yleensä pysy hengissä kuin tunteja.

– Se on herkkä sekä lämmölle että valolle. Kuivuttuaan viruksen taudinaiheuttajat kuolevat ja tartuntatodennäköisyys laskee, Julkunen tietää.

Pakettilähetysten riski on teoreettinen

Suomalaiset tilaavat runsaasti paketteja kiinalaisista nettikaupoista. Vaikka koronaviruksen on mahdollista matkustaa pakettien ja esimerkiksi kosmetiikan mukana, pitää Julkunen riskiä teoreettisena.

– Paketteihin ja tuotteisiin voi mennä räkää, jos hygienia ei ole kunnossa. Matkat ja siten toimitusajat ovat kuitenkin pitkiä. Tällaisilla pinnoilla viruksen on hyvin vaikea selvitä elossa muutamia tunteja pidempään. Virukset selviävät vähän paremmin rosoisilla ja huokoisilla pinnoilla, mutta eivät merkittävästi pidempään, Julkunen sanoo.

Virusopin professorin Ilkka Julkusen mukaan koronavirus tarttuu selvästi tehokkaimmin pisara- ja kosketustartuntana. Täten tehokkain lääke tartuntojen minimoimiseen on paperiin tai hihaan yskiminen sekä käsien peseminen saippualla.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja