Koronavilkku päivitetään pian kansainvälisempään muotoon – tiedot tartunnoista ja altistumisista saadaan kulkemaan ympäri Eurooppaa

Sosiaali-ja terveysministeriö (STM) kertoo tiedotteessaan, että Koronavilkku-sovelluksesta tulee yhteentoimiva muissa EU/Eta-maissa tai Sveitsissä kehitettyjen sovellusten kanssa.

Tämä mahdollistaa sen, että käyttäjä voi tartunnasta ilmoittaessaan välittää tiedon mahdollisesta altistumisesta myös toisessa maassa kehitetyn sovelluksen käyttäjälle ja saada itse tiedon mahdollisesta altistumisestaan toisen maan sovelluksen käyttäjältä.

Tällä hetkellä yhteentoimivuuteen ovat liittyneet Saksa, Italia, Irlanti, Espanja, Latvia, Kroatia, Tanska, Hollanti ja Puola.

Käyttäjä voi itse päättää, haluaako tiedon välittyvän ulkomaille

–  Laissa säädetään henkilötietojen käyttötarkoituksesta, henkilötietojen luovuttamisesta toisen EU/Eta-valtion tai Sveitsin nimetylle kansalliselle viranomaiselle tai viralliselle elimelle koronavirukselle mahdollisesti altistuneiden henkilöiden tavoittamiseksi, sekä Koronavilkun käyttäjän suostumuksesta tietojen luovutukseen, STM muistuttaa.

Koronavilkun käyttäjä päättää siis itse, haluaako hän osallistua rajat ylittävään tietojen vaihtoon. Tiedot, joista henkilöä ei voi tunnistaa, luovutetaan EU-komission tuottaman ja tarjoaman tietoturvallisen yhdyskäytäväpalvelun kautta.

Yhteentoimivuus alkaa toimia uuden sovellusversion myötä, joka julkaistaan loppiaisen 2021 jälkeen.

Tiedonsiirron mahdollistava laki tulee voimaan 1.1.2021. Samalla lain voimassaoloaikaa jatketaan 31.12.2021 asti. 

Lue myös:

    Uusimmat