"Koronatoimet lapsia kohtaan olivat liian kovia" – koulunkäynnin ongelmat lisänneet lastensuojeluilmoituksia rajusti

Perheiden taloudellinen ahdinko ja koronatoimet näkyvät nyt lastensuojelussa 2:14
Perheiden taloudellinen ahdinko ja koronatoimet näkyvät nyt lastensuojelussa.

Koronan pitkä varjo, perheiden kasvava taloudellinen ahdinko ja kouluterveydenhuollon kehnous. Näistä syntyy lastensuojelun yhä synkkenevä tilasto. Viime vuonna tehtiin liki sata tuhatta lastensuojeluilmoitusta, kasvua edellisvuoteen viisi prosenttia.

Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen THL:n tuore raportti kertoo lastensuojelun kasvavasta työtaakasta. Lastensuojeluun on muitakin syitä kuin ne yleisimmät; vanhempien päihdeongelmat tai lasten ajautuminen rötösten tielle. Yhä useammat perheet uupuvat.

– Inflaatio tuo perheille kasvavia taloudellisia ongelmia, miten sopeutua tämän päivän Suomeen, kuvailee THL:n kehittämispäällikkö Laura Yliruka.

Etäkouluista ei ole toivuttu

Korona-ajan koulujen ja harrastusten sulkemisen hintaa maksetaan yhä lasten koulunkäynnin ongelmina.

– Etäkoulujen aikana jäätiin kotiin, kaikki eivät ole palanneet kouluun vieläkään, muistuttaa Yliruka.

Helsingin kaupungin lastensuojelun päällikkö Jonna Vanhanen kertoo rajun tilaston.

– Vuonna 2022 lastensuojelun ilmoitukset, joiden syynä olivat koulunkäynnin vaikeudet, ovat kasvaneet 60 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

– Lapsia koskeneet korona-ajan sulkutoimet olivat liian rajuja, napauttaa Vanhanen.

Viime vuonna kirjattiin 98634 lastensuojeluilmoitusta, kasvua vuoteen 2021 viisi prosenttia. Kaikki ilmoitukset eivät suinkaan johda lastensuojelun toimenpiteisiin, mutta jokainen tapaus on tutkittava.

Eniten suojeluilmoituksia tekevät poliisi ja opettajat, mutta yhä enemmän myös uupuneet vanhemmat.

Lastensuojelu – viimeinen toivo

– Yhteydenotoissa toistuu usein se, että vanhemmat kokevat lastensa jääneen vaille hoitoa, vaille lasten- ja nuorisopsykiatrian palveluja.

Näin uupumuksen alla tehdään viimeisenä keinona lastensuojeluilmoitus omasta lapsesta, jotta  löytyy se viimeinen viranomainen, joka toimii. Näin ei tulisi olla, jos ennaltaehkäisevä terveydenhuolto toimisi.

Ongelmina ovat kouluterveydenhuollon karsiminen ja yhtä aikaa pula pätevästä henkilökunnasta, niin koululääkäreistä kuin terveydenhoitajista. Tämän tuntevat myös opettajat.

Lastensuojelun päällikkö Vanhanen on saanut opettajilta viestiä, että tukitoimia koulussa ei ole riittävästi. Niinpä opettajatkin "hoitavat" levottomia lapsia lastensuojeluilmoituksilla.

Kuuntelevat päättäjät lastensuojelun ahdinkoa?

– Lastensuojelun ääni kuuluu parhaiten, kun näihin peruspalveluihin satsataan. Se heijastuu heti lastensuojeluun. Toivon, että tuleva hallitus panostaisi tähän, huokaa Helsingin kaupungin lastensuojelun päällikkö Jonna Vanhanen.


Lue myös:

    Uusimmat