Koronatartunnat varjostavat Kontiolahden maailmancup-avausta – infektioylilääkäri kertoo, millä perusteella joukkueet määrätään karanteeniin

8:07
Suvi Minkkinen toivoo tasapainoista starttia ampumahiihtokauteen – "Kunto tuntuu hyvältä" .

Lukuisat koronavirustartunnat varjostavat Kontiolahdella viikonloppuna käytävää ampumahiihdon maailmancupin avausta. Ainakin seitsemässä joukkueessa on todettu tartuntoja ja joukkueiden jäseniä on asetettu karanteeniin. Tapahtumajohtaja Sami Leinonen on kuitenkin luottavainen: kilpailut järjestetään suunnitellusti.

Hankalin koronatilanne on Romanian ja Moldovan joukkueissa, jotka on asetettu yhtä henkilöä vaille kokonaisuudessaan karanteeniin positiivisten testitulosten vuoksi. 

Tartuntoja on todettu myös Venäjän, Latvian ja Ranskan joukkueissa. Viimeksi perjantaina Kansainvälinen ampumahiihtoliitto IBU tiedotti tartunnoista Puolan ja Italian joukkueissa.

Tapahtumajohtaja Sami Leinonen kertoo, että joukkueet, joissa tartuntoja on havaittu, ovat antaneet lausuntonsa Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymälle Siun sotelle, joka on selvittänyt tapauksia.

– Tällä hetkellä tilanne se, että osa joukkueista on vapautettu kokonaan kisaviikonloppuun, osassa on joukkueen jäseniä, joita on asetettu karanteeniin ja loppuosa on vapautettu kisaamaan.

Kokonaan karanteenista on vapautettu Italian ja Ranskan joukkueet. Leinonen kertoo, että Italian joukkueen testeissä aiemmin sairastetun koronan häntiä oli näkynyt testeissä. Joukkue on esittänyt tapauksesta dokumentit Siun sotelle ja saanut puhtaat paperit.

Esimerkiksi Venäjän joukkueen jäsenistä puolestaan viisi on asetettu karanteeniin. Loput ovat vapaita kilpailutoimintaan.

Karanteenit tulevat näkymään viikonlopun kilpailuiden lähtölistalla.

– Tulee olemaan yksittäisiä urheilijoita, jotka eivät viikonloppuna kisaamaan.

Infektioylilääkäri Jennifer Sieberns Siun sotesta kertoo, että karanteenipäätöksestä tehdään aina yksilökohtaisesti.

Kun jonkun joukkueen jäsenen testitulos osoittautuu positiiviseksi, kartoittaa Siun sote joukkueen jäsenten lähikontaktit tartunnan saaneen kanssa.

– Puhtaasti siitä se riippuu, kuka joutuu karanteeniin.

Sieberns kertoo, että kontaktit jäljitetään 48 tunnin ajalta ennen positiivista testitulosta.

Joukkueiden Suomeen pääseminen edellyttää negatiivista testitulosta 72 tuntia ennen maahantuloa. Lisäksi joukkueet testataan maahantulon jälkeen.

Kontiolahdella on määrä kilpailla lauantaina ja sunnuntaina ilman yleisöä

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja