Vuokatin koronapositiiviset ukrainalaisurheilijat ihmetyttävät: "Vaihtoehto on, että on tehty pelkästään todistuksia, ei testejä"

Vuokatissa Kainuussa yli kymmenen ukrainalaista urheilijaa on saanut koronavirustartunnan. Kaikki tapaukset tavattiin kymmenen päivän sisällä. Positiiviseen testiryppääseen on kolme eri vaihtoehtoa.

Vuokatissa koronavirustartunnalle altistuneet ukrainalaisurheilijat saavat harjoitella, vaikka heidät on asetettu karanteeniin.

Kainuun soten pandemiapäällikön Olli-Pekka Koukkarin mukaan urheilijat saavat liikkua ulkona vapaasti, kunhan sosiaalisia kontakteja oman urheiluryhmän ulkopuolelle ei synny.

– Kauppa-asiointi tai muu vastaava ei tule kyseeseen.

Asia nousi pinnalle, kun kahdesta noin 50 henkilön ukrainalaisesta urheilijajoukkueesta löydettiin koronapositiivisia henkilöitä.

1. marraskuuta Suomeen saapuneista henkilöistä neljä antoi positiivisen testituloksen. 7. marraskuuta Suomeen saapuneesta joukkueesta seitsemän antoi positiivisen testituloksen eilen.

Koronatartunnan saaneet henkilöt on asetettu eristyksiin, eli he eivät saa lähteä majoituspaikan huoneesta pois. Tartunnalle altistuneet sen sijaan ovat karanteenissa, jolloin esimerkiksi harjoittelu on mahdollista.

Karanteenissa on yhteensä 88 henkilöä, ja eristyksissä kaikki tartunnan saaneet, eli 11 henkilöä.

Riski koronatartunnoista joukkueen ulkopuolella on vähäinen.

"Kovin on matka ollut vaarallinen"

Olli-Pekka Koukkarin mukaan positiiviset tulokset osoittavat, että Vuokatin testausjärjestelmä toimii. Positiiviset tulokset tulivat rutiinitesteissä, jotka otetaan kaikilta Vuokattiin saapuvilta urheilijoilta.

Samaa ei voi sanoa ukrainalaisten urheilujoukkueiden testaamisesta. Kaikilla joukkueiden jäsenillä oli hallussaan todistus negatiivisesta koronatestistä kotimaasta.

Koukkari sanoo, että tilanteessa on kolme eri mahdollisuutta. Joko kaksi eri ukrainalaista urheilujoukkuetta ovat eri matkoillaan altistuneet koronavirukselle ennen lähtöä tehdyn ja Suomessa tehdyn testin välillä.

– Kovin on matka ollut vaarallinen.

Toinen mahdollisuus on, että ukrainalaisissa testeissä urheilijoilta on testattu jotakin muuta kuin koronavirusta.

– Kolmas vaihtoehto on, että siellä on tehty pelkästään todistuksia, ei testejä.

Koukkarin mukaan samanlaisia ongelmia ei ole tullut minkään muiden maiden urheilijoiden kanssa. Ukrainalaisten urheilijoiden saapuminen Vuokattiin on keskeytetty toistaiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja