Koronapandemian yllättävä vaikutus: Jopa 500 000 hain on kuoltava, järjestö varoittaa – tiesitkö tätä rokotteista?

Venäjällä maailman ensimmäinen koronarokote – mitä Sputnik-rokotteesta tiedetään, THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek? 9:46
Venäjän kehittämä koronarokote on herättänyt keskustelua ja huolta. Videolla kerrotaan, mitä kyseisestä rokotteesta tiedetään.

Voittoa tavoittelematon amerikkalaisjärjestö on huolissaan koronaviruspandemian vaikutuksista jo ennestään kutistuviin haikantoihin. Shark Allies arvioi, että jopa 500 000 hain on kuoltava, jos niiden maksasta saatavaa öljyä käytetään ihmisten rokottamiseen.

Hain maksa sisältää öljyä, josta voidaan eristää skvaleenia. Alun perin maksaöljyn on ollut tarkoitus auttaa haita kellumaan vedessä. Nykyään skvaleenia käytetään lisäksi kosmetiikassa ja lääketeollisuudessa – myös rokotteissa.

Skvaleeni parantaa rokotteen antamaa immuunivastetta, ja sitä käytetään useissa kokeellisissa rokotteissa niiden tehokkuuden parantamiseksi. Maailman terveysjärjestö WHO kertoo, että skvaleenia käytetään esimerkiksi tietyissä influenssarokotteissa, kuten Fluad-rokotteessa. MF59 ja AS03 ovat yleisiä adjuvantteja, jotka sisältävät haista saatua ainesosaa.

Haista saa skvaleenia halvalla ja nopeasti

Skvaleenia saadaan haiden maksan lisäksi esimerkiksi hiivoista ja oliiviöljystä. Kaupallisesti skvaleenia kuitenkin eristetään erityisesti hain maksaöljystä, sillä se on halvempaa ja nopeampaa.

Shark Allies arvioi, että jopa 3 miljoonaa haita kuolee vuosittain skvaleenin hankinnan vuoksi. Järjestön mukaan koronarokotteisiin vaadittava skvaleeni nostaisi määrää 500 000 hailla.

Järjestö on huolissaan, että koronaviruspandemian aiheuttama entistä suurempi kysyntä aineelle horjuttaa haikantoja tavalla, josta ne eivät pysty toipumaan. Pahimmillaan osa uhanalaisista hailajeista voi jopa kuolla sukupuuttoon.

Shark Allies ehdottaakin, että haiden sisäelinten sijaan skvaleenia hankittaisiin kasviperäisistä lähteistä.

Myös näitä eläimiä käytetään lääketeollisuudessa

Haikantoja uhkaavasta vaarasta uutisoinut Miami Herald huomauttaa, että muitakin eläimiä hyödynnetään koronaviruspandemian hillitsemisessä.

Esimerkiksi molukkirapujen sinisestä verestä voidaan valmistaa ainetta, joka kykenee havaitsemaan rokotteista ja suonensisäisistä lääkkeistä vaarallisia saastumia. Laamojen tuottamien vasta-aineiden on puolestaan havaittu hillitsevän koronaviruksen leviämistä elimistössä.

Lue myös:

    Uusimmat