Yhdysvaltalaismies kuoli juotuaan itse tehtyä koronaviruksen "estolääkettä" – leskeksi jäänyt vaimo: "Sairastuminen pelotti meitä"

Arizonalainen pariskunta yritti välttää koronatartunnan juomalla klorokiinifosfaatilla terästettyä nestettä. Kotitekoisen lääkkeen nielemisen seurauksena mies on nyt kuollut ja vaimo kriittisessä tilassa, kertoo muiden muassa uutiskanava CNN.

Klorokiinia on käytetty malarian hoitoon ja ehkäisyyn jo pitkään. Nyt lääkkeestä toivotaan apua koronaviruksen aiheuttamaan COVID-19-tautiin. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on hehkuttanut lupaavaa lääkettä Twitterissä ”suunnanmuuttajaksi” ja puhunut aiheesta myös televisiossa.

Nimettömäksi jäävä yhdysvaltalaispariskunta katsoi televisiolähetystä, jossa Trump puhui klorokiinin hyödyistä. Lääkkeen nimi kuulosti vaimosta tutulta, hän kertoo NBC Newsille. Sitä löytyi heidän akvaariokalansa loisten hoitoon käytetystä aineesta. Kuusissakymmenissä oleva pariskunta sekoitti ainetta nesteeseen ja joi sen tarkoituksenaan suojata itsensä koronavirukselta. 

– Sairastuminen pelotti meitä, vaimo sanoo NBC Newsille.

Pelonsekaisin tuntein tehdyllä virheellisellä päättelyketjulla oli traagiset seuraukset. Kalan loisten hoitoon käytetyssä aineessa klorokiini on eri muodossa kuin ihmisille tarkoitetussa lääkkeessä. Alle puoli tuntia kalanlääkkeen nielemisen jälkeen pariskunta alkoi voida äärimmäisen huonosti. Miehelle tuli hengitysongelmia. Pahoinvoiva vaimo soitti hätänumeroon.

Pian sairaalaan pääsemisen jälkeen mies kuoli. Vaimo on edelleen kriittisessä tilassa.

Itsensä lääkitsemisellä pahimmillaan hengenvaaralliset seuraukset

Terveysjärjestö Banner Health muistuttaa, että klorokiinia sisältäviä lääkkeitä tai kodintuotteita ei tule niellä koronavirusta estääkseen tai hoitaakseen. Järjestö hoiti yhdysvaltalaispariskuntaa yhdessä sairaaloistaan.

Koronaviruksen aiheuttamaan COVID-19-tautiin ei ole vielä lääkettä. Vaikka virus aiheuttaa pelkoa ja epävarmuutta, ei sitä vastaan kannata suojautua lääkitsemällä itse itseään. Se kuormittaa terveydenhuoltoa entisestään ja voi johtaa jopa kuolemaan.

Nigeriassa ainakin kaksi ihmistä on kuollut otettuaan klorokiinia koronatartunnan ehkäistäkseen. Innostuksen he olivat ilmeisesti saaneet yhdysvaltalaispariskunnan tavoin Trumpin hehkutuksesta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja