Koronan leviämisvaiheen alueilla iso huoli: "Kukaan ei pysty sanomaan, millainen hoitajien tarve on muutaman viikon päästä"

Koronaviruksen leviämisvaiheen sairaanhoitopiireissä ollaan huolestuneita koronapotilaiden määrän kasvusta joulunaikaan. Samalla huolta aiheuttaa se, saadaanko potilaille riittävästi hoitajia.

Koronaepidemian pahimmassa eli leviämisvaiheessa ovat tällä hetkellä Helsingin ja Uudenmaan-, Kanta-Hämeen-, Päijät-Hämeen-, Kymenlaakson- ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirit.

Pahiten koronaepidemiasta kärsineen Helsingin ja Uudenmaan alueen sairaanhoitopiirin (Hus) toimitusjohtaja Juha Tuominen kertoi eilen Husin tiedotustilaisuudessa, että joulunajasta ennakoidaan sairaanhoidossa mahdollisesti hyvinkin vaikeaa.

Tuomisen mukaan pullonkaulana on erityisesti henkilöstön saatavuus, jonka varmistamiseksi Husissa on tehty tarkat suunnitelmat, mutta pahetessaan koronaepidemia saattaisi silti aiheuttaa ongelmia.

– Ei se välttämättä helppo tilanne meille ole, se saattaa olla hyvin vaikea, Tuominen totesi.

Husin alueella oli eilen sairaalahoidossa noin 60 koronapotilasta, yhdeksän heistä tehohoidossa.

Husin lisäksi leviämisvaiheessa olevan Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Järvelä kertoi alkuviikolla MTV:n Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen -ohjelmassa, että hoitohenkilökunnasta on jo ollut pulaa.

– Joulukuuta ja joulun jälkeistäkin aikaa kohti on huolta, miten hoitohenkilökunta riittää. Hoitajilla ja muillakin sairaalan ammattilaisilla olisi tarvetta pitää pientä breikkiä ja saada joululomiakin. Näyttää kuitenkin siltä, että sairaalakuormitus nousee merkittävästi joulunpyhiksi, ja voi olla, että ollaan aika poikkeuksellisessa tilanteessa vuodenvaihteessa, Järvelä totesi.

Päijät-Häme: "Tarve saattaa maksimoitua joulun seutuihin"

Myös Päijät-Hämeessä ollaan huolissaan koronapotilaiden, mutta myös hoitohenkilökunnan määrästä.

– Meidän alueellamme on huoli siitä, kuinka paljon joulun aikana koronapotilaita on sairaala- ja tehohoidossa, kun sairastuneita on jo nyt paljon ja vielä tulevien viikkojenkin aikana, kertoo Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Tuomo Nieminen MTV Uutisille.

Päijät-Hämeessä sairaalahoidossa on tällä hetkellä seitsemän koronaviruspotilasta, yksi heistä tehohoidossa.

Nieminen muistuttaa, että nyt koronaan sairastuvat ovat mahdollisesti reilun viikon jälkeen sairaalahoidossa ja siitä parin päivän päästä mahdollisesti tehohoidossa, jos sairastuneen tila huononee.

– Tämän sairauden osalta tehohoitojaksot ovat olleet hyvin pitkiä, parin viikon suuruusluokkaa. Tämä tarkoittaa sitä, että sairaala- ja tehohoidollinen tarve saattaa maksimoitua joulun seutuihin.

Tarvitaanko valmiuslakia?

Niemisen mukaan myös Päijät-Hämeessä on tehty suunnitelmia ja järjestelyitä, että hoitohenkilökunta riittäisi.

– Asiaa hankaloittaa se, että kukaan ei pysty sanomaan, minkälainen hoitajien tarve tarkkaan ottaen on muutaman viikon päästä.

Nieminen ei vielä halua eritellä tarkemmin, millaisista toimista on kyse. Hän kuitenkin toteaa, että ajanvarauksellista toimintaa on käytännössä vähennettävä tai monin paikoin lopetettava kokonaan, jos työntekijöitä tarvitaan muihin tehtäviin.

Husin toimitusjohtaja Tuominen arvioi eilen, että koronapotilaiden tilanne saattaa Uudellamaalla mennä jopa sellaiseksi, että valmiuslain käyttöönotolla olisi henkilöstön riittävyyden kannalta merkitystä.

Husissa keskitytään joulunaikaan akuuttihoitoon, ja ennalta suunniteltua hoitoa ajetaan pienemmäksi.

Johtajaylilääkäri Tuomo Nieminen ei näe Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirin tilannetta sellaisena, että valmiuslakia tarvittaisiin.

– Olemme lähteneet siitä, että tässä vaiheessa valmiuslaki ei olisi nyt välttämätön. Jos tilanne on jollain taholla se, että muutoin ei työntekijöitä saada, niin ymmärrän toki perustelut, vaikka sehän on toki työntekijöiden kannalta kiusallinen perustelu.

Kanta-Häme huolissaan hoitajakilpailusta

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Järvelä esitti Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen -ohjelmassa huolensa myös siitä, että koronasta kärsivät sairaanhoitopiirit lähtevät kilpailemaan samoista hoitajista.

– Osaavista hoitajista on taatusti pulaa ja samoista henkilöistä kilpaillaan. Olisi jotenkin järkevää saada julkisen toiminnan paukut laitettua siihen, että tarjotaan kaikille työntekijöille hyvät työolot ja jaksamisen keinoja, eikä lähdettäisi siihen, että eri sairaanhoitopiirit tai sairaalat taistelisivat samoista henkilöistä, Järvelä esitti.

Päijät-Hämeen johtajaylilääkäri Tuomo Nieminen ei ole asiasta yhtä huolestunut.

– En näe sitä isompana ongelmana, ei se ainakaan tähän asti ole ollut mainittava ilmiö, Nieminen kommentoi.

MTV Uutiset ei tavoittanut Pohjois-Pohjanmaan ja Kymenlaakson sairaanhoitopiirien edustajia.

Lue myös:

    Uusimmat