Koronahoitajista jo pulaa sairaaloissa – "Todettiin jo viime viikolla, että resurssit eivät riitä"

7:29
Näin Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtaja kertoo alueen tautitilanteesta Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen -ohjelmassa tiistaina.

Samalla kun koronapotilaiden määrä kasvaa sairaaloissa, on eteen tullut jo tilanteita, joissa hoitohenkilöstön määrä ei ole enää riittävä. Esimerkiksi maanantaina leviämisvaiheeseen siirtyneessä Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirissä resurssien riittävyys on ollut jo nyt koetuksella.

– Kyllä meillä oltiin sen edessä jo menneellä viikolla, että me todettiin, että ei riitä, sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Järvelä kertoo.

Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen -ohjelmassa vierailleen Järvelän mukaan tehohoitopaikkojen määrä pystytään alueella moninkertaistamaan, mutta ongelmaksi muodostuu henkilöstön riittävyys.

– Joulukuuta ja joulun jälkeistäkin aikaa kohti on huolta, että miten hoitohenkilökunta riittää. Hoitajilla ja muillakin sairaalan ammattilaisilla olisi tarvetta pitää pientä breikkiä ja saada joululomiakin. Näyttää kuitenkin siltä, että sairaalakuormitus nousee merkittävästi joulunpyhiksi, ja voi olla, että ollaan aika poikkeuksellisessa tilanteessa vuoden vaihteessa.

– Koronapotilaat ovat keskimäärin selvästi hoidettavampia kuin muut potilaat. Hoitojaksot ovat pitkiä, eteenkin jos meillä on iäkkäämpiä koronapotilaita, joiden kulkemista on valvottava inhimillisellä tavalla myöskin siellä sairaalan sisällä, Järvelä jatkaa.

Kilpailua hoitajista

Kanta-Hämeessä on vastattu tarpeeseen uusilla pikaisilla tehohoitajien rekrytoinneilla, jotka ovat tuottaneet jo tulosta muutaman lisähoitoajan palkkauksena. Järvelän mukaan vaara siitä, että koronasta kärsivät sairaanhoitopiirit lähtevät kilpailemaan samoista hoitajista, on olemassa. 

– Osaavista hoitajista on taatusti pulaa ja samoista henkilöistä kilpaillaan. Olisi jotenkin järkevää saada julkisen toiminnan paukut laitettua siihen, että tarjotaan kaikille työntekijöille hyvät työolot ja jaksamisen keinoja, eikä lähdettäisi siihen, että eri sairaanhoitopiirit tai sairaalat taistelisivat samoista henkilöistä.

Järvelän mukaan sairaalan ammattilaisten keskuudessa yhteishenkeä ja taistelutahtoa löytyy, mutta käytävillä puhutaan silti entistä enemmän uupumuksesta.

– Ne Italian keväiset kuvat hoitajista, jotka itkevät työpaikoilla ja nukkuvat nurkissa, niin niistä ei olla kauhean kaukana täällä Suomessa tänään.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja