Koronaan sairastuneen pojan koulussa lähes tuhat oppilasta, noin sata määrätty karanteeniin – Näin koulun rehtori kommentoi kuumottavaa tilannetta

Helsingissä noin 130 ihmistä on määrätty kahdeksi viikoksi karanteeniin koronavirustartunnan vuoksi 4:10
MTV Uutiset Live: Viikin normaalikoulun rehtori kommentoi tilannetta MTV:n Seitsemän Uutisten haastattelussa

Helsingissä noin 130 ihmistä on määrätty kahdeksi viikoksi karanteeniin kouluikäisellä helsinkiläispojalla todetun koronavirustartunnan vuoksi.

Asiasta tiedotti Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri tänään illalla.

Karanteeniläiset koostuvat kuudesluokkalaisen pojan koulun oppilaista ja henkilökunnasta sekä harrastustovereista HJK:n P07 Siniset -juniorijalkapallojoukkueessa. Käytännössä karanteeniin määrätyt eivät siis saisi poistua kotoaan.

Sairastuneen lapsen koulussa eli Helsingissä sijaitsevassa Viikin normaalikoulussa opiskelee koulun verkkosivutietojen mukaan peruskoulun alaluokkalaisia esikoululaisista alkaen, peruskoulun yläluokkalaisia, lukiolaisia sekä opettajaharjoittelijoita.

Oppilaita koulussa on noin 940, opettajaharjoittelijoita noin 250 ja henkilökuntaa noin 110.

Tarkka rajaus

Kaikkia karanteeniin asetettuja henkilöitä ei ole ehditty henkilökohtaisesti tavoittamaan, joten tieto voi tulla heille yllätyksenä uutisten välityksellä.

Altistumisaika on 15 minuuttia ja karanteeniin asetettujen riski sairastua koronavirukseen on pieni. Tartunnan saanut poika oli koulussa keskiviikkona, ja hänen oireensa olivat lieviä.

Näin kertoo HUSin infektiotautien johtava ylilääkäri Asko Järvinen MTV:n Seitsemän Uutisten haastattelussa. Hänen mukaansa vielä ei ole tiedossa, onko karanteeniin asetettujen joukossa korona-oireista kärsiviä henkilöitä.

Viikin normaalikoulun johtava rehtori Tapio Lahtero puolestaan kertoo, että koulu on käynyt tarkasti läpi sairastuneen oppilaan koulupäivän kulkua terveysviranomaisten kanssa.

– Olemme rajanneet altistuneiden joukon noin sataan oppilaaseen. Rajaus on tapahtunut sillä tavalla, että olemme oppilaiden turvallisuus ja hyvinvointi edellä menneet. Pidän epätodennäköisenä, että tämän joukon lisäksi muita olisi altistunut, Lahtero sanoo MTV:n haastattelussa.

Avointa viestintää koteihin

Kuinka sitten tulisi toimia, jos koulun oppilaat eivät huomenna maanantaina tahdo saapua lainkaan opinahjoonsa?

Tähän rehtori ei suoraan vastannut haastattelussa. 

– Toimintaperiaatteemme on sellainen, että haluamme käydä vuoropuhelua huoltajien ja oppilaiden kanssa ja tarjota oikeaa ja relevanttia tietoa. Apunamme tässä ovat THL:n asiantuntijat aamulla koulussa. Opettajien kautta menee myös viestiä koteihin. Kokemus on osoittanut, että tällä tavalla toimien harvemmin ajaudumme mihinkään ristiriitatilanteisiin, Lahtero sanoo.

Tartunnan saanut poika kuuluu toissapäivänä vahvistetun koronavirustartunnan saaneen työikäisen naisen lähipiiriin. Lisäksi tartunnan on saanut eläkeikäinen mies, niin ikään naisen lähipiiristä.

Nainen on saanut tartunnan Pohjois-Italiasta.

Suomessa on tähän mennessä kuusi varmistettua koronatartuntaa.

Korjattu 2.3. klo 10:24: Vaihdettu jutun pääkuva. Aiemmin kuvassa oli vanha Lastenklinikka. Vaihdettu kuva Uudesta Lastensairaalasta. 

Lue myös:

    Uusimmat