Kymmeniä koronakuolemia jäänyt raportoimatta Suomessa – Husin mukaan kaikki Helsingin hoivakotikuolemat puuttuvat tilastosta

Kymmeniä kuolemantapauksia jäänyt raportoimatta – hoivakotikuolemia puuttuu tilastoista, Husin johtajaylilääkäri suorassa lähetyksessä 4:37
Husin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi kertoo suorassa haastattelussa, miksi osa tapauksista puuttuu raporteista.

Husin johtajaylilääkäri kertoo, että kymmeniä koronakuolemantapauksia puuttuu tällä hetkellä THL:n tilastoista.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi kertoo MTV Uutisille, että ainakin Helsingin hoivakotien koronakuolemantapaukset ovat jääneet uupumaan Husin ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilastoinneista.

– Hus on raportoinut THL:lle kuntien ilmoittamat koronaan kuolleet. Tässä on varmaan puolin ja toisin jäänyt huomaamatta se, että nämä tapaukset ovat tapahtuneet kaupunkien sairaaloissa eli Helsingistä, Espoosta ja Vantaalta.

– Jostain syystä hoivakotikuolemat eivät ole sisältyneet näihin lukuihin ja nyt on ihan muutaman päivän sisällä huomattu, että näitä on alkanut tulla enemmän.

Mäkijärven mukaan kuolemien raportointi saadaan kuntoon ensi viikolla.

– Raportointi järjestetään jatkossa niin, että hoivakotikuolemat raportoidaan sairaanhoitopiireihin, jolloin THL saa täydelliset luvut, Mäkijärvi toteaa.

Helsingissä on todettu kaikkiaan 48 koronaviruksesta johtuvaa hoivakotikuolemantapausta. Kaikkiaan Suomessa on raportoitu 82 potilaan kuolleen koronavirustautiin.

"Tulee varmasti toinen mokoma lisää"

Husin alueen koronakuolemien määrä tulee Markku Mäkijärven arvion mukaan tuplaantumaan.

– Tähän mennessä Husin alueella sairaalakuolemia on raportoitu reilu 50 ja nyt tulee varmasti suurinpiirtein toinen mokoma lisää. Pitää selvittää muidenkin kuntien kuin Helsingin osalta tämä tilanne.

Mäkijärvi arvelee, että kuolemia on jäänyt raportoimatta kuutisenkymmentä.

– Se luku täytyy tarkistaa.

Mäkijärven mukaan tilastojen kuntoon saaminen luonnollisesti nostaa koronaviruksen kuolettavuutta Suomessa.

– On kuitenkin huomattava, että se on kansainvälisestikin katsottuna matala, niin kuin sairastumisprosenttikin.

Mäkijärvi pitää mahdollisena, että myös muualla Suomessa koronaviruskuolemia on jäänyt raportoimatta.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Yle.

Lue myös:

    Uusimmat