Korona-aika räjäytti selvitettävien raiskausten ja lasten seksuaalisen hyväksikäytön määrät, kasvu jopa 78 prosenttia: "Seinien sisällä on yhä enemmän väkivaltaa"

Seksuaalisten hyväksikäyttöasioiden määrät ovat kasvaneet kymmenillä prosenteilla korona-aikana 1:50
Katso video: Näin huolestuttavasti seksuaalirikokset ovat kasvussa.

Syyttäjävirastoon saapuneiden väkivaltarikosasioiden määrät ovat kovassa kasvussa, käy ilmi MTV Uutisten perkaamista tilastoista. Esimerkiksi raiskaus- ja lapsen seksuaalisten hyväksikäyttöasioiden määrät ovat kasvaneet kymmenillä prosenteilla (40 % ja 78 %) korona-aikana. Asiantuntijan mukaan seinien sisällä on yhä enemmän väkivaltaa. 

Syyttäjällä avoinna olevien väkivalta-asioiden määrä on nyt kolmisenkymmentä prosenttia enemmän kuin korona-ajan alussa. Kuvassa esimerkkejä.

Syyteharkintaan saapuneet
Etenkin syyteharkinnassa olevat lapsen seksuaaliset hyväksikäyttötapaukset ovat vuoden aikana kasvaneet selvästi.

– Kokonaismäärät ovat kasvussa. Seinien sisällä on yhä enemmän väkivaltaa. Kyllä se näkyy meidän työssä, kertoo johtava aluesyyttäjä Harri Lindberg Etelä-Suomen syyttäjäalueelta. 

Syyttäjällä avoinna olevien raiskausasioiden määrä oli toissatalvena noin 260 ja nyt niitä on liki 500.  

– Syyttäjälle harkittavaksi tulleiden raiskastapausten määrä on kasvanut noin 250 tapausta vuositasolla verrattuna koronaa edeltävään aikaan.  

"Vanhemmat jossain tapauksessa tekevät poliisille ilmoituksen ja siitä selviääkin kymmenien tapausten vyyhti"

Internetistä on tullut iso alusta rikolliselle toiminnalle.  

– Lapsiin kohdistuvat seksuaalirikokset, jotka ovat joko virtuaalikeinojen kautta tai sitten ihan livenä, ovat olleet jatkuvassa kasvussa viime vuosina.

Syyttäjä avaa asiaa lisää.

– Kasvu on epäilemättä todellinen. Koronan aikana syyttäjälle on tullut laajoja kokonaisuuksia lapsiin kohdistuneita seksuaalirikoksia. Useita kymmenien tapausten kokonaisuuksia – kukin uhrihan on tuossa omana lukuna – jotka ovat pääosin olleet nettiahdistelua, mutta sitten osa edennyt tapaamisiin.

Tyypillisesti poliisi saa omin keinoin selville muutaman tapauksen ja sitten sitä kautta aukeaa kymmenien tapausten vyyhti.

– Tai sitten vanhemmat jossain tapauksessa tekevät poliisille ilmoituksen ja siitä selviääkin kymmenien tapausten vyyhti. Mutta netti näissä on suurelta osin yhdistävänä tekijänä. Toinen tyyppi kymmenien tapausten sarjoja taas ovat muutamat uimahalleihin tms. liikuntapaikkoihin keskittyvät ”käpälöinti”-tyyppiset pitkän aikaa kestäneet ahdistelukokonaisuudet, jotka nekin ovat lähteneet purkautumaan jostain yksittäisen tapauksen esille tulemisesta. Vakavimpia sitten ovat julkisuudessakin olleen case Enon kaltaiset jutut, Lindberg kertoo. 

Poliisi saa kiitosta. 

– Poliisin keinot saada selville erilaisia lapsiin kohdistuneita rikoksia, niin ne ovat selvästi parantuneet, koska niitä tulee yhä enemmän syyttäjien harkittavaksi. 

Lue myös:

    Uusimmat