Korkeakoulut palaamassa lähiopetukseen – ministeri Kurvinen hoputtaa: "Hirveän paljon jää kokematta"

Opiskelijoiden jaksaminen kovalla koetuksella kahden vuoden etäopintojen jälkeen.

Suomen korkeakoulukenttä valmistautuu asteittain siirtymään lähiopetukseen kevään aikana, ja monissa kouluissa muutoksia tehdään jo maaliskuun alussa, kertoo tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.) STT:lle.

Kurvinen tapasi perjantaina korkeakoulujen ja opiskelijajärjestöjen edustajia ja toivoi, että opiskelijoiden hyvinvoinnin ja jaksamisen edistämiseksi siirtymä kohti lähiopetusta tapahtuisi nopeasti.

– Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) mukaan opiskelijoilla on todella paljon jaksamisongelmia. Korona on lisännyt masennusta ja ahdistusta opiskelijoiden keskuudessa, Kurvinen sanoi STT:lle.

Jopa kolmasosa korkeakouluopiskelijoista kärsii erilaisista oireista tällä hetkellä. Kahden vuoden pääosin etäopiskeluna sujunut korona-aika on johtanut siihen, että moni opiskelija tuntee olevansa yksin ja eristyksissä.

– Pitkän etäilyn jälkeen tarvitaan kontakteja ja toisia ihmisiä, Kurvinen sanoi.

Opiskelu on muutakin kuin ruudun tuijottamista

Etäopinnoilla on voitu järjestää opetusta korona-aikana, mutta se ei kuitenkaan korvaa kaikkea sitä mitä lähiopetuksen myötä menetetään.

– Korkeakoulututkinto ei ole pelkkää luentoa ja tenttiä, vaan siinä on myös ammatillinen verkosto ja oman alan eettinen koodisto, joka syntyy yhteisöllisyydessä ja vuorovaikutuksessa.

Osa nyt valmistuneista opiskelijoista on voinut suorittaa alemman tai amk-tutkinnon käytännössä kokonaan etänä. Opetus- ja kulttuuriministeriö on ohjannut lisärahaa korkeakoulujen hyvinvointityöhön.

Kurvisen mukaan kaikki keskusteluun osallistuneet korkeakoulujen edustajat pitivät lähiopetukseen palaamista tärkeänä, mutta arvioivat että siirtymään menee aikaa. Etäopetuksessa on nähty myös monia hyviä puolia, kun se antaa mahdollisuuksia esimerkiksi uudenlaisiin tutkintojen yhdistelmiin ja paikkariippumattomaan opiskeluun.

Korkeakoulut päättävät itsenäisesti omasta opetuksensa järjestämisestä. Kurvinen kertoi, ettei keskustelutilaisuudessa tehty kyselykierrosta jokaisen koulun aikeista, mutta henki oli, että lähiopetusta kohti mennään.

– Esimerkiksi maaliskuun alusta puhuttiin, että monessa korkeakoulussa mennään kohti lähiopetusta.

Kurvinen arveli, että korkeakouluissa koetaan samanlaista kipuilua kuin monilla työpaikoilla, kun etätyöstä aletaan palata toimistoihin.

– Mutta opiskelu on ainutlaatuinen elämänvaihe. Hirveän paljon jää kokematta. Opiskeluun kuuluu yhteisöllisyys, kaverisuhteet, ihmissuhteet, ammatilliset verkostot, ja vähän juhliminenkin. On paljon surullisempaa ja harmillisempaa jos sellainen elämänvaihe menee ohi kuin jos jokin työprojekti menee etänä, Kurvinen sanoi.

Nuorten hyvinvointi heikentynyt rajusti korona-aikana – näin nuoret itse kertovat tilanteesta 7:47
Nuorten hyvinvointi heikentynyt rajusti korona-aikana – näin nuoret itse kertovat tilanteesta.

Lue myös:

    Uusimmat