Yliopistot pyrkivät järjestämään lähiopetusta ainakin ensimmäisen ja toisen vuoden opiskelijoille

Koronatilanne helpottaa - pääsevätkö korkeakoulut palaamaan takaisin kampuksille? 8:24
Katso video: Etäopiskelu jatkuu osittain Helsingin yliopistossa syksyllä.

Yliopistot alkavat ensi viikolla ratkoa, miten ne järjestävät alkavalla syyslukukaudella opetuksen nopeasti synkentyneen koronatilanteen varjossa.

Suomen yliopistojen rehtorineuvosto Unifi kokoontuu näillä näkymin keskiviikkona kuulemaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja sosiaali- ja terveysministeriön (STM) asiantuntijanäkemykset siitä, miltä koronatilanne näyttää ja mitkä ovat syksyn ennusteet.

–  Tarkoitus on muodostaa yhteinen tilannekuva, mutta yhtenäistä linjaa emme ole hakemassa alueellisten eroavaisuuksien vuoksi. On tärkeää, että yliopistot tekevät itsenäisesti päätöksiä alueellisten viranomaisten kanssa, jos valtakunnallisia linjauksia ei tule, sanoo rehtorineuvoston puheenjohtaja, Jyväskylän yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen.

Hämäläisen mukaan yliopistot ovat käyneet vertaiskeskustelua hyviksi koetuista käytänteistä jatkuvasti.

–  Se pitää hyväksyä, että alueellisen vaihtelun vuoksi tulee myös vaihtelevia linjauksia tiukennuksissa, mutta kyllä paineet ovat suuret yrittää avata myös yliopistojen opetusta. Se näkyy mediassakin, että opiskelijoiden oppimisesta ja henkisestä hyvinvoinnista ollaan huolestuneita.

Jo ennen lomia syksyn järjestelyistä on tehty alustavia linjauksia. STT:n soittokierroksen perusteella yleinen linja on, että ainakin nyt opintonsa aloittaville ja viime vuonna aloittaneille pyritään järjestämään lähiopetusta ja mahdollisuuksia läsnäoloon mahdollisimman paljon.

Lisäksi on tiettyjä aloja, joilla lähiopetusta tarvitaan esimerkiksi erityismateriaalien, tilojen ja välineiden vuoksi.

"Tiedossa on, että nuorten aikuisten joukossa on virusherkkyyttä"

Hämäläisen omassa yliopistossa Jyväskylässä tehtiin koko kevät työtä sen eteen, että syksyllä pystyttäisiin järjestämään mahdollisimman paljon lähiopetusta koronaturvallisesti.

–  Tavoite on ollut, että jokainen opiskelija jokaisessa ikäryhmässä pääsisi pienryhmätyöskentelyyn ja yhteistyöhön muiden opiskelijoiden kanssa ja vain isoimmat massaluennot järjestetään hybridimuodossa eli osittain etänä.

Yliopistoista kuitenkin painotetaan, että tilannetta seurataan jatkuvasti ja suunnitelmia on varauduttu tarvittaessa muuttamaan.

–  Ollaan hyvin herkällä jalalla liikkeellä ja aktiivisesti seurataan. On hyvin tiedossa, että nuorten aikuisten joukossa sitä virusherkkyyttä on olemassa, sanoo Lapin yliopiston rehtori Antti Syväjärvi.

Tampereen yliopistossa lukuvuosi käynnistyy osittain etänä. Lukuvuoden avausjuhla 7. syyskuuta on virtuaalinen.

–  Uudet opiskelijat otetaan vastaan kampuksilla, ja elo-syyskuun orientoivat opinnot pyritään toteuttamaan lähiopetuksena. Tavoitteemme on pyrkiä järjestämään syyslukukaudella lähiopetusta pienryhmille, mutta isot massaluentotyyppiset jaksot järjestetään etäopetuksena, kertoo Tampereen yliopiston rehtori Mari Walls.

Tampereen korkeakouluyhteisön pandemiaryhmä kokoontuu 16. elokuuta, jolloin nykyistä ohjeistusta tarvittaessa päivitetään.

Rokotteen saaminen opiskelupaikkakunnalla "äärimmäisen tärkeää"

Yliopistot eivät voi ohjata tai patistaa opiskelijoita ottamaan koronarokotuksia, mutta rehtoreiden puheissa nousee esiin toive siitä, että nuorten aikuisten rokotuskattavuutta saataisiin nopeasti ylöspäin.

–  Nyt tietysti toivottaisiin, että nuoret kävisivät ottamassa ne rokotukset. Se on avain siihen, että voidaan olla lähiopetuksessa, sanoo Turun yliopiston vararehtori Piia Björn.

Jyväskylän yliopiston rehtorin Keijo Hämäläisen mielestä on hieno asia, että monessa kaupungissa, kuten Jyväskylässä, aukeaa ilman ajanvarausta pop up -rokotuspisteitä myös nuorille aikuisille.

–  Opiskelijakaupungeissa on äärimmäisen tärkeää, että rokotusta ei tarvitse mennä ottamaan kotipaikkakunnalle, vaan sen voi saada myös opiskelupaikkakunnalla, vaikka ei ole kirjoilla siellä.

Kokemukset etäopinnoista hyvin erilaisia

Korona-aika on kohdellut opiskelijoita eri tavoin riippuen muun muassa opintojen vaiheesta ja opintoalasta. Tämä näkyy myös opiskelijoiden palautteissa ja kokemuksissa.

–  Palaute etäopiskelusta on hyvin polarisoitunutta: osa sanoo, että ihanaa, voin aikatauluttaa osallistumiseni paljon paremmin, osa taas kokee itsensä yksinäiseksi, voi olla muuttanut uuteen kaupunkiin eikä ole mahdollisuuksia tutustua opiskelukavereihin, sanoo Helsingin yliopiston vararehtori Hanna Snellman.

Tampereen yliopiston Wallsin mukaan etäopiskelu vaatii opiskelijalta itseohjautuvuutta ja vahvaa motivaatiota.

–  Osalla opiskelijoista opiskelu etänä on toiminut hyvin ja tuloksellisesti, mutta yliopisto-opintojen osalta tarvitaan myös lähiopetusta ja kampuksilla kohtaamisia. Erityisesti opintojen alkuvaiheessa olevat opiskelijat ovat jääneet kaipaamaan opiskelija- ja yliopistoyhteisössä muodostuvia verkostoja ja yhteisöllisyyttä. Osa opiskelijoista kaipaa myös mahdollisuutta opiskella yliopiston tiloissa.

Lue myös:

    Uusimmat