Korkeakoulujen kokeilu lukukausimaksuista epäonnistui

Tulokset ulkomaalaisten opiskelijoiden lukukausimaksukokeilusta ovat jääneet laihoiksi. Asiaa selvittäneen työryhmän mukaan syynä on se, että kokeiluun osallistui vain vähän korkeakouluja. Kokeilulla ei ollut taloudellista merkitystä kouluille.   

Kokeilussa korkeakoulut ovat voineet periä lukukausimaksun EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tulevilta, vieraskieliseen koulutusohjelmaan osallistuvilta opiskelijoilta. Tavoitteena oli selvittää, millaisia vaikutuksia maksullisuudella on esimerkiksi opiskelijavirroille ja koulutuksen laadulle. 

Moni korkeakoulu pelkää, että maksut laskisivat hakijamääriä. Toisaalta osa arvelee, että entistä korkeatasoisempien hakijoiden määrä kasvaisi. 

Lukukausimaksua saivat periä koulut, joilla oli tarjolla apurahaohjelma. Kouluissa apurahajärjestelmän luominen koettiin hankalaksi, ja hallinnolliset tehtävät lisääntyivät. Toisaalta kokeilu pakotti esimerkiksi pohtimaan tutkinnon arvoa ja kilpailukykyä. 

Suomen opiskelijakuntien liiton ja Suomen ylioppilaskuntien liiton mukaan lukukausimaksuista on enemmän haittaa kuin hyötyä. Liittojen mielestä laadukas ja maksuton koulutus on investointi, joka edistää Suomen kansainvälistymistä. 

Opetusministeri Krista Kiurun (sd.) mukaan päätöksiä lukukausimaksuista tehdään vuoden kuluessa. 

Kokeilu koski ylempiä korkeakoulu- ja ammattikorkeakoulututkintoja.  

Lue myös:

    Uusimmat