Venäjä väittää pudottaneensa Ukrainan Storm Shadow -ohjuksen – MTV seurasi sotaa

Venäjä iski Ternopil kaupunkiin Ukrainassa lauantai-iltana 2:01
Venäjä iski Ukrainan euroviisuesiintyjän Tvorchin kotikaupunkiin Ternopiliin samoihin aikoihin, kun yhtye esiintyi Liverpoolissa viisufinaalissa lauantai-iltana

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa maanantaina 15. toukokuuta 2023. Tiistain seuranta löytyy täältä.

  • Zelenskyi tapaa Euroopan johtajia Saksassa, Ranskassa ja Isossa-Britanniassa
  • Wagner-johtajan väitetään kaupanneen Ukrainalle tietoja venäläisjoukkojen asemista
  • Ukraina: Olemme tehneet onnistuneen vastahyökkäyksen Bahmutin lähellä
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

22.25: WHO sulkee Moskovan-paikallistoimistonsa

Maailman terveysjärjestö WHO kertoi maanantaina, että sen eurooppalaiset jäsenet olivat äänestäneet järjestön moskovalaisen paikallistoimiston sulkemisen puolesta. European Office for the Prevention and Control of Noncommunicable Diseases -paikallistoimisto keskittyy tarttumattomiin tauteihin ja niiden ehkäisyyn.

WHO:n Euroopan jäsenmaat ovat harkinneet toimiston siirtoa Venäjän ulkopuolelle jo pidempään Venäjän Ukrainaan aloittaman hyökkäyssodan vuoksi. Toimisto siirretään Tanskan pääkaupunkiin Kööpenhaminaan tammikuuhun 2024 mennessä.

21.25: Macron: Ranska valmis kouluttamaan ukrainalaisia hävittäjälentäjiä

Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoi ranskalaisen TF1-televisiokanavan haastattelussa, että maa on avoin ja valmis kouluttamaan ukrainalaisia hävittäjälentäjiä Ranskassa saman tien.

Macronin mukaan hän ei ole keskustellut Ukrainan presidentin Zelenskyin kanssa sotilaslentokoneiden toimittamisesta Ukrainaan, mutta keskusteltu on ohjuksista ja koulutuksesta.

20.58: Von der Leyen: Kiinan presidentti voi ilman muuta vaikuttaa Putiniin hyökkäyssodassa

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenin mukaan on erittäin hyvä, että Kiinan presidentti Xi Jinping on viimein soittanut Zelenskyille. 

– Presidentti Xi voi ilman epäilystä vaikuttaa presidentti (Vladimir) Putiniin. Ja YK:n turvallisuusneuvoston jäsenenä Kiinalla on myös erityinen velvollisuus tehdä kuten kaikki muut, jotta Venäjä lopettaa hyökkäyksen, von der Leyen sanoi G7-kokousta edeltävässä tiedotustilaisuudessa Brysselissä maanantaina.

20.10: Yhdysvallat: Yhä enemmän merkkejä Venäjän ja Iranin puolustusyhteistyöstä

Yhdysvalloissa nähdään yhä enemmän viitteitä Venäjän ja Iranin välisen puolustusyhteistyön laajenemisesta. Valkoisessa talossa uskotaan, että yhteistyön syveneminen sekä auttaa Moskovaa pitkittämään Ukrainan sotaa että uhkaa Iranin naapureita.

Osana yhteistyötä Iran toimittaa Venäjälle yhdensuuntaisia hyökkäysdroneja. Asiaa kommentoi Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden tiedottaja John Kirby maanantaina. 

17.44: Zelenskyi sai Sunakilta lupauksen ukrainalaisten lentäjien koulutuksen aloittamisesta

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vakuutti Britannian pääministeri Rishi Sunakin tapaamisen jälkeen maanantaina, että se päivä, jolloin Ukraina saa länsimailta uudenaikaisia hävittäjiä, lähenee koko ajan.

Sunak lupasi tapaamisen aikana, että Britannia aloittaa valmistelut ukrainalaisten lentäjien kouluttamista varten.

Jo ennen tapaamista Sunak julkisti Britannian antavan Ukrainalle aiemman aseavun lisäksi satoja ilmatorjuntaohjuksia ja pitkän kantaman lennokkeja. Viimeksi mainittujen kerrotaan kykenevän iskuihin yli 200 kilometrin etäisyydellä.

Ukrainan on määrä saada uusia brittiaseita lähikuukausien aikana. Britannia ilmoitti äskettäin toimittaneensa Ukrainalle myös pitkän kantaman Storm Shadow -risteilyohjuksia.

Venäjä kuittasi ilmoituksen Britannian aseavusta sanomalla, että se aiheuttaa vain lisää tuhoa Ukrainalle.

16.33: Etelä-Afrikan maavoimien komentaja vierailulla Moskovassa, Yhdysvallat syyttää aseiden viemisestä Venäjälle

Etelä-Afrikan maavoimien komentaja on vierailulla Moskovassa, kertoivat venäläiset uutistoimistot maanantaina. Venäjän puolustusministeriön tietoja siteeraavien toimistojen mukaan kenraali Lawrence Mbathan johtama delegaatio on saapunut keskustelemaan "sotilasyhteistyöhön ja vuorovaikutukseen liittyvistä asioista".

Yhdysvallat on syyttänyt Etelä-Afrikkaa aseiden toimittamisesta Venäjälle. Yhdysvaltain Etelä-Afrikan suurlähettiläs Reuben Brigety sanoi torstaina Yhdysvaltojen uskovan, että venäläiseen rahtialukseen olisi lastattu aseita ja ammuksia Kapkaupungissa joulukuussa.

Etelä-Afrikan presidentin Cyril Ramaphosan mukaan asiaa tutkitaan ja siitä kerrotaan aikanaan lisää.

Etelä-Afrikka ei ole tuominnut Venäjän hyökkäystä Ukrainaan, vaan on sanonut haluavansa pysyä puolueettomana. Viimeaikaisten tapahtumien valossa maan arvellaan kuitenkin suosivan Venäjää.

16.18: Venäjä väittää pudottaneensa Ukrainan Storm Shadow -ohjuksen

Venäjän puolustusministeriö väittää ampuneensa alas Britannian Ukrainalle antaman Storm Shadow -risteilyohjuksen. Samalla ministeriö kehui pudottaneensa viimeksi kuluneen vuorokauden aikana myös seitsemän tutkaan hakeutuvaa yhdysvaltalaista Harm-ohjusta sekä kymmenen Himars-heittimien rakettia.

Venäjän ministeriön väitteitä ei ole vahvistettu puolueettomista tai ukrainalaisista lähteistä. Sen sijaan Ukraina kertoi neljän ihmisen kuolleen Venäjän iskussa Avdiivkan kaupunkiin Itä-Ukrainassa. Ukrainalaislähteiden mukaan ohjusisku osui muun muassa sairaalaan.

15.40: Wagner-pomo pitää väitteitä kaupankäynnistä Ukrainan tiedustelun kanssa naurettavina

Venäläisen Wagner-palkkasotilasryhmän johtajan Jevgeni Prigozhinin mukaan väitteet hänen yhteydenotoistaan Ukrainan tiedusteluviranomaisiin ovat naurettavia.

Washington Post -lehti kertoi vahvistamattomiin tiedustelulähteisiin viitaten Prigozhinin tarjonneen ukrainalaisille tammikuussa tietoja Venäjän armeijan asemista, jos Ukraina puolestaan vetäytyisi Bahmutista.

Prigozhin arveli, että uutisen taustalla saattaa olla Moskovan eliittien mustamaalauskampanja häntä vastaan. Wagner-johtaja on arvostellut viime aikoina yhä kovasanaisemmin Venäjän sodanjohtoa.

13.34: Zelenskyi on saapunut Britanniaan

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on saapunut Britanniaan, missä hänet otti vastaan pääministeri Rishi Sunak maaseutuasunnollaan Chequersissa. Jo ennen tapaamista Sunak julkisti Britannian antavan Ukrainalle aiemman aseavun lisäksi satoja ilmatorjuntaohjuksia ja pitkän kantaman lennokkeja.

Viimeksi mainittujen kerrotaan kykenevän iskuihin yli 200 kilometrin etäisyydellä.

Ukrainan on määrä saada uusia brittiaseita lähikuukausien aikana. Britannia ilmoitti äskettäin toimittaneensa Ukrainalle myös pitkän kantaman Storm Shadow -risteilyohjuksia.

Zelenskyi kiitteli Sunakia tapaamisen aluksi Britannian merkittävästä avusta Ukrainalle ja sen sotilaille.

Ukrainan presidentti on sukkuloinut viime päivät eri puolilla Eurooppaa. Eilen Zelenskyi tapasi Ranskan presidentti Emmanuel Macronin Pariisissa. Vierailua Ranskaan edelsivät käynnit Saksassa ja Italiassa.

STT

11.01: Ukrainalaiskomentaja vahvisti joukkojen edenneen Bahmutissa

Ukrainan maavoimien komentaja Oleksandr Syrskyi kertoo ukrainalaisjoukkojen edenneen viime päivien aikana Bahmutin alueen rintamalla. Hänen mukaansa tämä on onnistunut, vaikka olosuhteet ovat vaikeat ja ukrainalaisten resurssit ovat pienemmät kuin vastustajalla.

Venäläisen palkkasoturiryhmä Wagnerin johtaja Jevgeni Prigozhin on aiemmin kertonut Venäjän armeijan joukkojen paenneen Bahmutissa. Venäjän puolustusministeriö puolestaan on muotoillut asian niin, että joukot ovat ryhmittyneet uudelleen parempiin puolustusasemiin.

9.34: Zelenskyi tapaa tänään Rishi Sunakin Lontoossa

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tapaa tänään Britannian pääministeri Rishi Sunakin Lontoossa.

– Tapaan ystäväni Rishin. Käymme merkittäviä neuvotteluja kasvokkain ja valtuuskunnittain, Zelenskyi kirjoitti Twitterissä.

Zelenskyi kirjoittaa Yhdistyneen Kuningaskunnan olevan edelläkävijä, kun puhutaan valmiuksien laajentamisesta maassa ja ilmassa.

BBC:n mukaa Britannia vahvisti torstaina toimittavansa Ukrainalle pitkän kantaman ohjuksia.

9.30: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 580 sotilasta

Ukrainan armeija väittää Venäjän menettäneen arviolta 580 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa kolme panssarivaunua, 11 panssariajoneuvoa ja 21 tykkiä.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

9.02: Ukrainan kenraali: Olemme näyttäneet pystyvämme etenemään

Ukrainan viime päivien vastahyökkäykset Bahmutin alueella osoittavat, että ukrainalaisjoukot kykenevät etenemään, sanoo Ukrainan armeijan maavoimien komentaja, kenraali Oleksandr Syrskyi viestintäpalvelu Telegramissa

– Bahmutin suunnalla eteneminen on ensimmäinen onnistunut hyökkäysoperaatio kaupungin puolustustaistelussa, Syrskyi sanoi maanantaina.

Syrskyin mukaan viime päivät ovat näyttäneet, että "me pystymme etenemään ja tuhoamaan vihollisen jopa näissä äärimmäisen vaikeissa olosuhteissa".

8.52: Brittitiedustelu: Ukraina hyökkäsi Venäjän Seshchan lentotukikohtaan

Ukraina hyökkäsi 3. toukokuuta Venäjän Seshchan lentotukikohtaan, väittää Britannian puolustusministeriö tiedustelupäivityksessään.

Seshchan lentokotukikohta sijaitsee Venäjän Branjskin alueella, 150 kilometriä Ukrainan rajasta pohjoiseen.

Miehittämättömillä ilma-aluksilla tehdyt hyökkäykset vaurioittivat Britannian mukaan todennäköisesti yhtä An-124 kuljetuslentokonetta.

Seshchan lentokotukikohdalla on keskeinen rooli Venäjän ilmavoimien kuljetuskaluston keskuksena. Britannian mukaan Venäjä käyttää tukikohtaa myös iranilaisvalmisteisten itsemurhadronejen laukaisupaikkana.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

8.42: Ukraina valtaa asemia Bahmutissa: Tavoite on saartaa kaupunki

Ukraina jatkoi sunnuntaina vastahyökkäyksiä Bahmutin alueella, kirjoittaa amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Ukrainalaisjoukot valtasivat yli kymmenen venäläisasemaa Bahmutin pohjois- ja eteläpuolella, väitti Ukrainan varapuolustusministeri Hanna Malyar.

Venäjä-mielisten sotakommentaattorien mukaan ukrainalaisjoukot hyökkäsivät kohti Berkhivkaa, Klishchiivkaa ja Kurdiumivkaa sekä etenivät myös kohti Yahidnea.

ISW puolestaan toteaa, ettei se ole kyennyt vahvistamaan uusia ukrainalaisvalloituksia.

Ukrainan itäisen joukkoyhtymän tiedottaja, eversti Serhiy Cherevaty väitti ISW:n mukaan, että Ukrainan päätavoite Bahmutissa on piirittää kaupunki, ei hyökätä suoraan sitä vastaan.

Venäjä pitää hallussaan suurta osaa Bahmutista, ja sen on raportoitu yhä edenneen itse kaupungin alueella Ukrainan sivustahyökkäyksistä huolimatta.

Ukrainan varapuolustusministeri Malyar tosin väitti, että ukrainalaisjoukot ovat edenneet kahdella suunnalla Bahmutin esikaupunkialueilla.

5.06: WP: Wagner-pomo Prigozhin tarjosi Ukrainalle tietoja venäläisjoukkojen asemista

Venäläisen palkkasotilasyhtiö Wagnerin johtaja Jevgeni Prigozhin tarjosi tammikuussa Ukrainalle tietoja venäläisjoukkojen asemista, kertoo Washington Post.

Vastapalveluksena hän pyysi Ukrainaa vetämään sotilaansa Bahmutin kaupungin ympäristöstä. Hän välitti tarjouksensa Ukrainan sotilastiedustelussa oleville yhteyshenkilöilleen, joiden kanssa hän on pitänyt salaa yhteyksiä sodan aikana.

Tiedot pohjaavat kevään aikana laajasti raportoidun Yhdysvaltain puolustusministeriön tietovuodon yhteydessä vuodettuihin asiakirjoihin.

Ukrainalaisviranomaisen mukaan maa ei tarttunut tarjoukseen, lehti kertoo.

5.02: Zelenskyi ja Macron vaativat uusia Venäjän vastaisia pakotteita

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ja hänen ranskalaiskollegansa Emmanuel Macron peräänkuuluttavat uusia pakotteita hyökkäyssotaa Ukrainassa käyvälle Venäjälle.

Presidentit esittivät vaateensa Zelenskyin Ranskan-vierailun yhteydessä julkaisemassaan yhteisessä tiedotteessa.

Ranska aikoo myös toimittaa tulevien viikkojen aikana Ukrainan asevoimille lisää panssariajoneuvoja ja kevyitä panssarivaunuja. Toimitettavien kymmenien ajoneuvojen joukossa on muun muassa AMX-10 RC -taisteluajoneuvoja. Ranska aikoo tarjota myös ajoneuvojen käyttöön vaadittavaa koulutusta.

Zelenskyi saapui Ranskaan sunnuntaina Saksan-visiittinsä jälkeen.

23.10: Zelenskyi: Ukraina ei suunnittele iskevänsä kohteisiin Venäjällä

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on vieraillut tänään Saksassa. Zelenskyin mukaan Ukraina ei suunnittele iskevänsä kohteisiin Venäjällä. Vastahyökkäyksen tavoitteena on vallata takaisin Venäjän miehittämät alueet.

Zelenskyi kiitti Saksan-vierailullaan liittokansleri Olaf Scholzia maan tuesta. Eilen Saksa ilmoitti lähes kolmen miljardin euron arvoisesta sotilasapupaketista.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vieraili Saksassa. Katso kirjeenvaihtaja Heikki Piuholan haastattelu 2:05
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vieraili Saksassa. Katso kirjeenvaihtaja Heikki Piuholan haastattelu

18.26: Trump sanoi pystyvänsä ratkaisemaan Ukrainan sodan 24 tunnissa – Zelenskyi kuittasi: "Et ratkaissut"

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on kommentoinut Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin väitteitä sodan nopeasta lopettamisesta.

Trump on sanonut, että hän kykenisi päättämään sodan Ukrainassa 24 tunnissa, mikäli hänet valitaan uudelleen Yhdysvaltain presidentiksi.

Zelenskyi kommentoi Trumpin puheita vierailullaan Roomassa eilen. Aiheesta uutisoi uutiskanava CNN.

– (KunTrump oli presidentti), Ukrainassa ei ollut täysimittaista hyökkäystä, mutta sota oli silloinkin. Venäjän vihamielinen toiminta oli jo silloin käynnissä. Krim oli miehitetty, kuten osa Donbasin aluetta. En ole varma, kuinka syvällisesti hän oli perehtynyt tähän aiheeseen, mutta hän ei kuitenkaan ratkaissut tätä asiaa. En ole varma, että se oli hänellä tärkeysjärjestyksessä korkealla.

Zelenskyi sanoi, että hän ei syytä Trumpia mistään, mutta faktat ovat olemassa.

18.03: Venäjä iski Ukrainan euroviisuedustajan kotikaupunkiin yhtyeen finaaliesityksen aikaan

Lauantai-iltana Venäjä iski Ukrainan euroviisuesiintyjän Tvorchin kotikaupunkiin samoihin aikoihin, kun yhtye esiintyi Liverpoolissa viisufinaalissa. Yhtye kertoi asiasta Instagramissa.

–  Ternopil on kotikaupunkimme, jota Venäjä pommitti, kun lauloimme euroviisulavalla teräksisistä sydämistämme, lannistumattomuudestamme ja tahdostamme, Tvorchi kirjoitti Instagramissa.

Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoo Tvorchin julkaisseen Instagramissa myös aiemman päivityksen Ternopiliin kohdistuneista iskuista kymmenisen minuuttia ennen lavalle nousemista.

Ukrainalainen uutissivusto Kyiv Independent kirjoitti aamuviiden aikoihin, että Ternopilissa on kuultu jälleen räjähdyksiä. Asiasta on kertonut alueen kuvernööri Volodymyr Trush, joka kehotti asukkaita pysymään suojissa.

Trush kommentoi aiemmin yöllä myös Euroviisujen aikaan tehtyjä iskuja, joissa hän kertoi haavoittuneen kaksi ihmistä. BBC:n mukaan kaupunkiin oli isketty ohjuksin.

Ternopilin pormestarin Serhi Nadalin mukaan aiemmassa iskussa vaurioitui varastorakennuksia, BBC kertoo.

Edellisen päivän seuranta löytyy täältä.

Lue myös:

    Uusimmat