Koraanin polttamisten kaltaiset uskonnolliset provokaatiot tehoavat Irakissa ja Iranissa: "Länsimaissa elellään aika hyvissä oloissa"

Suomen Muslimifoorumin pääsihteeri: Islamia voi kritisoida asiallisesti ja loukkaamatta ihmisiä 4:58
Ovatko länsimaiset vapausarvot ja uskonnollinen pyhyys ristiriidassa keskenään? Suomen Muslimifoorumi ry:n pääsihteeri Pia Jardi vastaa.

Suomalainen muslimiyhteisö pitää Koraanin polttamisia ikävinä, mutta se ei halua provosoitua niistä. Esimerkiksi Irakissa ja Iranissa provokaatiot aiheuttavat suurempia reaktioita, koska uskontoa käytetään maissa Suomen Muslimifoorumi ry:n pääsihteerin Pia Jardin mukaan poliittisena välineenä.

Suomen Muslimifoorumi ry:n pääsihteeri Pia Jardi kertoo, että suomalaisessa muslimiyhteisössä on päätetty olla reagoimatta provokaatioihin jo vuosia sitten.

– Ihan sen takia, koska teon on tarkoitus olla provokatiivinen ja aiheuttaa muslimiyhteisössä jotain säpinää. Siksi ei kannata lähteä provokaatioihin mukaan.

Miksi esimerkiksi Irakissa uskonnolliset provokaatiot aiheuttavat erilaisen reaktion kuin länsimaissa? Katso Pia Jardin haastattelu videon pääkuvan paikalta.

37 vuotta sitten muslimiksi kääntynyt Jardi vieraili Huomenta Suomessa kertomassa, mitä islaminuskoiset ajattelevat Koraanien polttamisista.

– He, joiden kanssa olen keskustellut asiasta, eivät tietystikään pidä siitä, että tällaista tapahtuu Ruotsissa ja Tanskassa. 

Suomessa Koraanin julkinen polttaminen täyttäisi uskonrauhan rikkomisen tunnusmerkistön.

"Länsimaissa ei ole tarvetta käyttää uskontoa poliittisena välineenä"

Koraanien polttamiset ovat herättäneet Jardin mukaan myös huolta siitä, mihin teot voivat johtaa.

Esimerkiksi Irakissa provokaatiot ovat käynnistäneet isoja poliittisia keskusteluja. Maa uhkasi viime viikolla katkaisevansa diplomaattisuhteensa Ruotsiin, mikäli Koraanin polttamiset jatkuvat.

– Irakissa ja Iranissa poliittinen tilanne ei ole niin stabiili. He käyttävät tapauksia poliittisena ankkurina kaikelle muulle.

Esimerkiksi länsimaissa kristinuskon loukkaaminen ei Jardin mukaan aiheuta samanlaista reaktiota kuin köyhemmissä ja sananvapaudeltaan heikommissa maissa.

– Länsimaissa elellään aika hyvissä oloissa, eikä niissä ole tarvetta käyttää uskontoon liittyviä asioita poliittisina välineinä.

Provokaatioista eniten ääntä pitävät edustavanevat pientä osaa muslimeista.

– Ihmiset miettivät, miten Islamin mukaan pitää toimia. Aina pitää yrittää kunnioittaa toisia ihmisiä ja keskustella asiallisesti, vaikka provokaatioita tapahtuukin.

Katso Pia Jardin koko haastattelu alla olevalta videolta.

Koraanit tulessa - miten muslimit suhtautuvat? 10:31

Lue myös:

    Uusimmat